Γάτα στο σπίτι και οι ανάγκες της

//, Διαβίωση, Διατροφή, Tips, Γάτα/Γάτα στο σπίτι και οι ανάγκες της

Γάτα στο σπίτι και οι ανάγκες της

2019-05-08T15:53:03+00:00 05/01/2018|
  • Articles Royal 10

Σκέφτεστε να αποκτήσετε γάτα στο σπίτι; Η απόκτηση κατοικίδιας γάτας γίνεται μια ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή ανάμεσα στους ζωόφιλους. Οι λόγοι για μια τέτοια κίνηση είναι πολλοί. Μένετε σε σπίτι δίπλα σε πολυσύχναστο δρόμο; Φοβάστε ότι οι γείτονές σας θα ενοχληθούν από τη γάτα σας; Μήπως ο κτηνίατρός σας προτείνει να κρατάτε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι λόγω των ειδικών αναγκών της; Όποιος και αν είναι ο λόγος, η συμβίωση εντός σπιτιού με μία κατοικίδια γάτα αποτελεί μία αγαπημένη για πολλούς καθημερινότητα.

Αν διαθέτετε κι εσείς μια γάτα στο σπίτι, τότε σας προτείνουμε βασικές συμβουλές για να την κρατήσετε υγιή και ευδιάθετη.

Ενθαρρύντε την δραστηριότητα της

Τα επίπεδα της παχυσαρκίας στα κατοικίδια ζώα έχουν αυξηθεί όσο ποτέ. Ενδεικτικά, μία πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι το 39% των γατών είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Μία γάτα στο σπίτι είναι επιρρεπής στην καθιστική ζωή, άρα και στην παχυσαρκια. Για το λόγο αυτό, η άσκηση της γάτας σας εντός του σπιτιού με διάφορα παιχνίδια αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας. Ακόμα και οι γάτες που ζουν εκτός σπιτιού θα ωφελούνταν πολύ μέσα από τέτοιες δραστηριότητες. Μάλιστα, η άσκηση της γάτας με παιχνίδια δε θα ωφελήσει απλώς στο να διατηρήσει τη σιλουέτα της. Τα παιχνίδια θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε τον συναισθηματικό σας δεσμό με τον αιλουροειδή σύντροφό σας.

Μην την αφήνετε να βαριέται

Μία γάτα στο σπίτι ζει σε μικρότερο χώρο απ’ ότι μία γάτα εξωτερικού χώρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διαθέτει περιορισμένο χώρο για να αναπτύξει δραστηριότητες, άρα και αυξημένο ρίσκο για να βαρεθεί. Η οκνηρία μιας γάτας αυξάνει τις πιθανότητες να τρώει και να περιποιείται το τρίχωμά της περισσότερο απ’ το κανονικό. Το φαινόμενο αυτό προδιαθέτει για παχυσαρκία, καθώς και για σχηματισμό τριχόμπαλων. Παρ’ όλα αυτά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να βοηθήσετε τη γάτα σας.

Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι να αξιοποιήσετε κάθε τετραγωνικό του σπιτιού σας στο έδαφος αλλά και στον αέρα. Τοποθετήστε ράφια, σχοινιά, δέντρα για γάτες, καθώς και πόλους αναρρίχησης. Με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργήσετε ένα περιβάλλον όπου η γάτα σας θα μπορεί να αναπτύσσει δραστηριότητα σε καθημερινή βάση. Η γάτα σας θα αναπτύξει αυτοπεποίθηση και ενδιαφέρον για το περιβάλλον στο οποίο ζει.

Γάτα στο σπίτι και σωστή διατροφή

Η σημασία της σωστής και ισορροπημένης σε θρεπτικές ουσίες διατροφής αποτελεί βασικό παράγοντα για την καλή υγεία της γάτας. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να κρατάμε σταθερή τη μερίδα του φαγητού της. Πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν την ποικιλία των εδεσμάτων ως βασικό παράγοντα για να κρατησουν ενεργό το ενδιαφέρον της γάτας στο φαγητό. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι αυτή η επιλογή αυξάνει τις πιθανότητες της γάτας σας να πάρει κιλά.

Κάθε γάτα στο σπίτι έχει ανάγκη από μία ειδικά σχεδιασμένη διατροφή. Η κατάλληλη δίαιτα πρέπει να εξασφαλίζει τη σωστή ποσότητα φαγητού, προσφέροντας στη γάτα σας την ενέργεια που χρειάζεται. Επίσης, αποφύγετε να υποκύπτετε κάθε φορά που η γάτα σας ζητά την προσοχή επειδή ενδεχομένως πεινάει. Μπορεί απλώς να επιζητά την συντροφιά σας, ή και να θέλει να παίξετε μαζί της!

Αναγνωρίστε πιθανούς κινδύνους

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η στείρωση μίας γάτας αποτελεί παράγοντα προδιάθεσης για παχυσαρκία. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας αν ανησυχείτε για το βάρος και την υγεία της γάτας σας.

Πρόσφατα Άρθρα