Γατάκι: Βασικός οδηγός φροντίδας

Γατάκι: Βασικός οδηγός φροντίδας

2019-05-08T14:11:58+00:00 26/11/2018|
  • gataki

Ετοιμάζεστε να υποδεχθείτε σπίτι το νέο σας γατάκι; Συγχαρητήρια! Πήρατε μια σημαντική απόφαση που θα δίνει χαρά σε σας και την οικογένειά σας για πολλά χρόνια. Αυτό το εξαιρετικό κατοικίδιο θα σας γοητεύσει με την κομψή σιλουέτα του, το απαλό τρίχωμα και τις χαριτωμένες του κινήσεις. Δε θα διστάσει μάλιστα να χρησιμοποιήσει αυτή την εκπληκτική γοητεία του για να αποκτήσει αυτό που θέλει από εσάς!

Πόσο έτοιμοι είστε όμως για να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του; Η Royal Canin συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τις βασικές συμβουλές για τη φροντίδα του, έτσι ώστε να γίνετε υπεύθυνος ιδιοκτήτης. Πρόκειται για tips που απαντούν σε τυχόν ερωτήματά σας σχετικά με την υγεία, την διατροφή και την εκπαίδευση της μικρής σας γάτας. Ας τα δούμε όμως αναλυτικότερα.

1. Νέο γατάκι σημαίνει δέσμευση

Η υιοθεσία του αποτελεί μια ισχυρή δέσμευση για ολόκληρη τη ζωή του. Πριν λοιπόν προχωρήσετε σε αυτή την απόφαση, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις του. Η επιλογή του είναι τόσο αποτέλεσμα καρδιάς όσο και σκέψης.

2. Η μεγάλη μέρα της υποδοχής

Αμέσως μετά τον απογαλακτισμό από τη μητέρα του, έρχεται η στιγμή που θα το υποδεχθείτε στο σπίτι σας. Δημιουργήστε μία ήσυχη υποδοχή για το γατάκι σας, καθώς ο θόρυβος ενδέχεται να το φοβίσει. Μόλις φτάσει, φιλοξενήστε το σε ένα περιορισμένο και σχετικά κλειστό χώρο, όπως για παράδειγμα ένα υπνοδωμάτιο με κλειστή πόρτα. Έτσι, θα μπορέσει να εξοικειωθεί σταδιακά με τους υπόλοιπους κάτοικους του σπιτιού, με τους θορύβους και τις μυρωδιές.

3. Πρώτα η ασφάλεια

Οι πιθανοί κίνδυνοι για ένα γατάκι είναι αρκετοί. Ακόμα και οι πιο απλές κινήσεις, όπως το να αφήσετε ανοικτή τη βρύση στη μπανιέρα με κίνδυνο να πνιγεί, ή να ξεχάσετε ένα παράθυρο ανοικτό με κίνδυνο να βγει έξω, χρειάζονται μεγάλη προσοχή. Πριν το υποδεχθείτε για πρώτη φορά, κρύψτε πράγματα που μπορεί να μασήσει ή να καταπιεί όπως: ηλεκτρικά καλώδια, φάρμακα και μικρά αντικείμενα. Μην ξεχάσετε να καλύψετε επίσης τις πρίζες και τα μάτια της κουζίνας, καθώς μπορεί να προκληθεί ατύχημα.

4. Θέση τροφής & άμμου

Το νερό και η τροφή πρέπει να είναι στη διάθεσή του στο δωμάτιο που θα τοποθετηθεί, το καθένα σε διαφορετικό δοχείο. Η άμμος πρέπει να τοποθετηθεί όσο το δυνατόν πιο μακριά από το φαγητό, σε σημείο που να είναι προσβάσιμο όλο το εικοσιτετράωρο.

5. Η κατάλληλη τροφή για το γατάκι σας

γατάκι

Το γατάκι έχει διατροφικές ανάγκες που διαφέρουν από αυτές τις ενήλικης γάτας. Η κατάλληλη υγιεινή διατροφή που ξεκινά σταδιακά τη στιγμή του απογαλακτισμού, θα ενισχύσει την ανάπτυξή του και την καλή διατροφική συμπεριφορά.

Οι τροφές της Royal Canin για γατάκια περιέχουν ένα πατενταρισμένο σύμπλεγμα αντιοξειδωτικών που συμβάλλει στην ανάπτυξη της φυσικής άμυνάς τους. Μπείτε τώρα στο FIRST STEP, ανακαλύψτε την τροφή που ταιριάζει στο γατάκι σας ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή και τις ανάγκες του και κερδίστε έκπτωση στην 1η αγορά της. 

6. Σταθερό πρόγραμμα φαγητού

Η ιδανική τροφή δεν αρκεί από μόνη της για την ευζωία της γάτας, αν δε συνοδεύεται από σταθερό πρόγραμμα διατροφής. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ταΐζετε το γατάκι σας με τις κατάλληλες ποσότητες ανάλογα με την ηλικία του και πάντα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Έτσι, σε κάθε φάση της ανάπτυξής του θα διατηρεί το σωστό βάρος.

7. Άσκηση & παιχνίδι

Κάθε γατάκι νιώθει μία ακατανίκητη ανάγκη για να ακονίζει τα νύχια του. Ικανοποιήστε την προσφέροντάς του ένα ψάθινο χαλάκι ή ένα χάρτινο ονυχοδρόμιο. Επίσης, κερδίστε το ενδιαφέρον του με νέα παιχνίδια όπως μία μπάλα ή ένας φελλός. Αφιερώστε καθημερινά λίγο χρόνο για παιχνίδι μαζί του, καθώς θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε τον συναισθηματικό σας δεσμό.

8. Η υγιεινή του

Ο καθαρισμός, μαζί με τον ύπνο, είναι μια από τις κυριότερες ασχολίες της γάτας. Τα γατάκια ξεκινούν να πλένονται μόνα τους όταν είναι δεκαπέντε ημερών, χρησιμοποιώντας τη σκληρή τους γλώσσα και τα πόδια τους. Εσείς μπορείτε να το βουρτσίζετε τακτικά, ελέγχοντας παράλληλα για τυχόν παράσιτα.

 9. Γνωρίστε το γατάκι σας με τα υπόλοιπα κατοικίδιά σας

Έχετε και άλλα κατοικίδια ζώα στο σπίτι σας; Αν ναι, τότε φέρτε τα γρήγορα σε επαφή με το γατάκι σας, πάντα υπό την επίβλεψή σας. Έτσι, θα θέσετε τα θεμέλια για τη σωστή ένταξή του στο σπίτι. Ωστόσο, μην προσπαθήσετε να το κάνετε να συνηθίσει τρωκτικά ή πουλιά, καθώς η συμβίωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

+1. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο

γατάκι

Τέλος, ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης είναι σημαντικό να εκφράζει έμπρακτα την αγάπη για το κατοικίδιό του φροντίζοντας για την υγεία του. Ο κτηνίατρος αναλαμβάνει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της γάτας σας από τη στιγμή της υιοθεσίας και για όλη της τη ζωή. Ζητήστε του να σας προσφέρει τις κατάλληλες κτηνιατρικές και διαχειριστικές συμβουλές για την περίπτωσή της. Κοινός σας στόχος, η καλύτερη φροντίδα της γάτας σας.

Πρόσφατα Άρθρα