Διάρροια σκύλου και πώς αντιμετωπίζεται

//, Σκύλος, Κουτάβι, Διαβίωση, Διατροφή, Tips/Διάρροια σκύλου και πώς αντιμετωπίζεται

Διάρροια σκύλου και πώς αντιμετωπίζεται

2019-05-08T15:55:57+00:00 08/12/2017|
  • 16 Articles Royal

Η διάρροια σκύλου αποτελεί ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες τους. Αν λοιπόν έχετε σκυλάκι στο σπίτι σας, είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να διαχειριστείτε μία τέτοια κατάτασταση. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή εκ μέρους σας, καθώς μία απλή διάρροια μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για μία πιο σοβαρή ασθένεια.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχετε ήδη υποδεχθεί το κουτάβι στο σπίτι σας. Το κατοικίδιο τρέφεται σωστά, κοιμάται καλά και η εκπαίδευσή του προχωρά ικανοποιητικά. Ωστόσο, κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της βόλτας του, παρατηρείτε συμπτώματα διάρροιας. Γνωρίζετε πώς να δράσετε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Εντοπίστε τα αίτια και αντιμετωπίστε την διάρροια σκύλου

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι εξαιτίας των οποίων το νέο σας κατοικίδιο μπορεί να υποφέρει από διάρροια.

1. To κουτάβι έχει αγχωθεί!

Η υιοθεσία σε ένα καινούργιο σπίτι το ενθουσιάζει, ωστόσο οι νέες συνθήκες ζωής μπορεί να του προκαλέσουν άγχος. Γενικά, το στρες μπορεί να δημιουργήσει ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές και διάρροια στο κουτάβι. Ένας τρόπος για να μειώσετε το άγχος του, είναι να το αφήσετε να εγκλιματιστεί σταδιακά στο νέο του περιβάλλον. Περιορίστε τον αριθμό των επισκεπτών σας γιατί ενδεχομένως να αναστατώνουν το κουτάβι σας κατά τις πρώτες εβδομάδες του στο σπίτι. Προσφέρετέ του αρκετό χρόνο ησυχίας και ύπνου. Δημιουργήστε για εκείνο μία καθημερινή ρουτίνα με τακτικό τάισμα, παιχνίδι, αλλά και άσκηση.

2. Αλλάξατε την τροφή του κουταβιού;

Αμέσως μετά τον απογαλακτισμό του κατοικιδίου σας, πραγματοποιείται η αλλαγή της τροφής του σε κροκέτες. Αν μία τέτοια μετάβαση γίνει γρήγορα και όχι σταδιακά, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές. Για το λόγο αυτό, προχωρήστε σε σταδιακή και όχι άμεση μετάβαση στη νέα του τροφή. Αλλάξτε την διατροφή του μέσα σε χρονικό διάστημα επτά έως δέκα ημερών, αυξάνοντας σταδιακά την ποσότητα του νέου του φαγητού.

3. Το κουτάβι σας δοκιμάζει τα πάντα;

Κάθε νεαρός σκύλος έχει την περιέργεια να ανακαλύπτει νεά αντικείμενα βάζοντας τα στο στόμα του ή και μασουλώντας τα. Ένα κουτάβι που δεν επιτηρείται μπορεί να φάει από σκουπίδια, έντομα και φυτά του σπιτιού, μέχρι παιχνίδια και λάσπη. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει στομαχική διαταραχή ή και έμφραξη του εντέρου.

4. Τα ζώα εκτίθενται σε παράσιτα που βλάπτουν την υγεία τους

Οι επιπτώσεις ποικίλλουν και μπορεί να κυμαίνονται από μια απλή στομαχική ενόχληση, διάρροια σκύλου, ως και πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Εάν υποψιάζετε ότι το κουτάβι σας μπορεί να έχει παράσιτα, συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας. Τα παράσιτα αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

5. Ο σκύλος ταλαιπωρείται από κάποιο μικρόβιο

Είναι γεγονός ότι η διάρροια αποτελεί ένα από τα πιο συχνά σημάδια αρκετών λοιμωδών νοσημάτων στα κουτάβια. Η πιο σοβαρή από αυτές προκαλείται από τον παρβοϊό, ο οποιος είναι δυνητικά απειλητικος ακόμα και για τη ζωή τους. Τα κουτάβια που ταλαιπωρούνται από παρβοϊό παρουσιάζουν συμπτώματα πυρετού, κοιλιακού πόνου και δυσφορίας. Επειδή οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε αυτό τον ιό, φροντίστε για τον εμβολιασμό τους σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο σας.

Διάρροια σκύλου και πρόληψη

Η πρόληψη αποτελεί πάντα την καλύτερη θεραπεία. Αποφύγετε περιστατικά διάρροιας, μειώνοντας το άγχος των κουταβιών και φροντίζοντας την διατροφή τους μετά τον απογαλακτισμό. Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μόνα εργαλεία στην εργαλειοθήκη σας. Φροντίστε με την παρουσία και την εποπτεία σας να το κρατάτε όσο μακριά γίνεται από επικίνδυνα αντικείμενα.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να προκληθεί διάρροια στα κουτάβια είναι πολλοί. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας κάθε φορά που το κουτάβι σας εμφανίζει διάρροια. Λίγες μέρες αφότου φέρετε το κουτάβι σας στο νέο του σπίτι, επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για μία ολοκληρωμένη εξέταση. Ο κτηνίατρος θα ελέγξει πλήρως την κατάσταση της υγείας του. Επιπλέον, θα σας παράσχει όλες τις απαράιτητες συμβουλές για το τάισμα και την φροντίδα του, απαντώντας σε κάθε απορία σας.

Πρόσφατα Άρθρα