Διατροφή γάτας: Αυτοί είναι οι παράγοντες που την επηρεάζουν

////Διατροφή γάτας: Αυτοί είναι οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Διατροφή γάτας: Αυτοί είναι οι παράγοντες που την επηρεάζουν

2019-09-04T14:12:31+00:00 02/09/2019|
  • διατροφή γάτας

Η διατροφή της γάτας αποτελεί βασικό πυλώνα για την διατήρηση της καλής υγείας και της ευεξίας της. Μία οικόσιτη ενήλικη γάτα είναι σημαντικό να τρέφεται σωστά με βάση τις δικές της διατροφικές ανάγκες οι οποίες διαμορφώνονται από παράγοντες όπως η φυλή, ο τρόπος ζωής, η ηλικία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γάτας. Ας τους δούμε λοιπόν αναλυτικότερα.

1# Διατροφή γάτας ανάλογα με τη φυλή

Κάθε φυλή έχει ξεχωριστές ανάγκες. Για παράδειγμα, οι γάτες Persian έχουν μοναδική κατατομή προσώπου: δεν μπορούν να πιάσουν το φαγητό τους όπως οι άλλες γάτες λόγω της μοναδικής θέσης της άνω και κάτω σιαγόνας τους. Προκειμένου να διευκολυνθεί η μάσηση, έχουν αναπτυχθεί ειδικές κροκέτες πάνω στις ανάγκες τους.

2# Πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους

Η διατροφή γάτας πρέπει να είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ενέργεια, όταν πρόκειται για γάτες που ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους. Η ειδικά σχεδιασμένη ξηρά τροφή μπορεί να ικανοποιήσει αυτές τις συγκεκριμένες απαιτήσεις, βοηθώντας τη γάτα σας να παραμείνει υγιής και προστατεύοντας το ανοσοποιητικό της σύστημα.

3# Ζωή μέσα στο σπίτι

Ορισμένες γάτες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να φεύγουν από το σπίτι του αφεντικού τους. Αυτές οι γάτες δεν χρειάζονται πολύ ενέργεια αφού ασκούνται λίγο ή καθόλου. Η διατροφή τους πρέπει να είναι σχεδιασμένη ώστε να επιτρέπει την υγιή εντερική διαμετακόμιση και να διεγείρει τη φυσική απέκκριση των τριχοβεζοαρίων που σχηματίζονται όταν η γάτα αφιερώνει πολύ χρόνο για τον καθαρισμό της.

4# Διατροφή γάτας για υγιές τρίχωμα & δέρμα

Η ποιότητα του τριχώματος της γάτας αποτελεί βασική ένδειξη υγείας. Κάθε στρες που οφείλεται στα συναισθήματα, την υγιεινή και τη διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά του. Η λάμψη του σχετίζεται με τη σύνθεση του σμήγματος, ένα φυσικό κερί που εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες. Η παραγωγή και η ποιότητα σμήγματος επηρεάζονται από τη διατροφή της γάτας: οι γάτες χρειάζονται ακόρεστα λιπαρά οξέα για να διατηρήσουν το δέρμα και το τρίχωμά τους υγιές. Οι σωστές ποσότητες των θρεπτικών ουσιών ενθαρρύνουν την ανταλλαγή κυττάρων. Τα φυτικά έλαια και τα ιχθυέλαια είναι καλές πηγές μη κορεσμένων λιπαρών οξέων.

5# Τάση για πρόσληψη βάρους

Το υπερβολικό βάρος είναι επικίνδυνο για την υγεία της γάτας (1 στις 4 γάτες είναι υπέρβαρη). Η στείρωση και η έλλειψη άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε πρόσληψη υπερβολικού βάρους στις ενήλικες γάτες. Για να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας να ξαναβρεί τη φόρμα του και να του παρέχετε τόνωση και ενέργεια, ορισμένες τροφές περιέχουν λιγότερο λίπος. Παράλληλα, προσφέρουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών και ενέργειας ώστε η γάτα να χάνει βάρος χωρίς να απώλεια μυϊκής μάζας.

6#  Ωρίμανση και διατροφή γάτας

διατροφή γάτας

Οι γάτες ζουν κατά μέσο όρο δεκαπέντε χρόνια, ενώ ορισμένες ζουν για περισσότερο από είκοσι χρόνια. Οι διατροφική αλλαγή είναι απαραίτητη σε αυτό το στάδιο ηλικίας, για να αναπληρώσετε τις μειωμένες πεπτικές δυνατότητες, την αίσθηση της όσφρησης, της γεύσης και τη μεγαλύτερη δυσκολία στη μάσηση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διατροφή γάτας, απευθυνθείτε στον αρμόδιο κτηνίατρό της. Εκείνος θα σας κατευθύνει κατάλληλα, προσφέροντάς σας όλες τις συμβουλές που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε το διατροφικό της πλάνο. Φροντίζοντας την γάτα σας, εξασφαλίζετε την καλή υγεία και την ευεξία της καθ’ όλη την διάρκεια ζωής της.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο για την διατροφή γάτας;
Συνεχίστε την ανάγνωσή σας με περισσότερα άρθρα μέσα από το ενημερωτικό blog της Royal Canin.

Πρόσφατα Άρθρα