Εκπαίδευση γάτας: απαραίτητη για την κοινωνικοποίησή της

//, Γατάκι, Ανάπτυξη, Διαβίωση, Tips, Γάτα/Εκπαίδευση γάτας: απαραίτητη για την κοινωνικοποίησή της

Εκπαίδευση γάτας: απαραίτητη για την κοινωνικοποίησή της

2019-05-08T14:04:43+00:00 24/01/2019|
  • ekpaideusi gatas

Εκπαίδευση γάτας, μία διαδικασία που πραγματοποιείται κατά το μεγαλύτερό της μέρος κατά την περίοδο μεταξύ της γέννησής και της ηλικίας των έξι μηνών. Στην πράξη, η νεαρή γάτα σας αποκτά τις περισσότερες συμπεριφορές της μέχρι και την ηλικία των τριών μηνών, χάρη στον κυρίαρχο ρόλο της μητέρας και των αδερφών της. Επομένως, όταν υιοθετείτε μία νεαρή γάτα, η συνεισφορά σας στη βάση της εκπαίδευσής της είναι σχετικά περιορισμένη. Ωστόσο έχετε και εσείς ευθύνη: να ολοκληρώσετε με επιτυχία την εκπαίδευση γάτας στο νέο της περιβάλλον και να διορθώσετε τυχόν ανάρμοστες συμπεριφορές.

Όταν το περιβάλλον είναι… ευνοϊκό για την εκπαίδευση γάτας!

Ευνοϊκό περιβάλλον για την εκπαίδευση γάτας είναι αυτό που της επιτρέπει να κοινωνικοποιηθεί εύκολα, συνηθίζοντας άτομα και πράγματα γύρω της. Μία νεαρή γάτα που έχει έρθει σε επαφή με πολλά άτομα από μικρή ηλικία θα αποκτήσει χαρακτήρα πιο ανοιχτό και φιλοπερίεργο. Ομοίως, εάν συνηθίσει σε διάφορους θορύβους της καθημερινότητας, θα εγκατασταθεί στο νέο της σπίτι χωρίς δυσκολία.

Εάν η νεαρή γάτα έχει μεγαλώσει με τη μητέρα της, συνίσταται να την αφήνετε μαζί της μέχρι την ηλικία των 3 μηνών. Έτσι, η εκπαίδευσή της θα είναι πιο πλήρης και θα νιώθει άνετα στο νέο της σπίτι. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υιοθετείτε νεαρή γάτα κάτω των 2 μηνών. Μία γάτα που έχει απομακρυνθεί από τη μητέρα της πολύ νωρίς θα είναι πιο ευάλωτη και δύσκολη στην εκπαίδευση.

Όταν το περιβάλλον είναι… δυσμενές για την εκπαίδευση γάτας!

Μήπως η νεαρή γάτα σας μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον με λίγα ερεθίσματα, όπως για παράδειγμα σ’ έναν περιορισμένο χώρο; Τότε συνίσταται να την υιοθετήσετε στην ηλικία των επτά εβδομάδων και να τη φέρετε άμεσα σε επαφή με άλλες γάτες. Η εκπαίδευση γάτας πρέπει να πραγματοποιηθεί γρήγορα για να αποφευχθεί η εμφάνιση νευρικότητας ή καταθλιπτικών τάσεων. Πρέπει να διδαχθεί να σέβεται τους διάφορους κοινωνικούς κανόνες και τη συμπεριφορά που απαιτείται για το μέλλον της σε ένα σπίτι με ανθρώπους.

Η νεαρή γάτα πρέπει να κοινωνικοποιηθεί αποκτώντας το μέγιστο δυνατό των εξωτερικών ερεθισμάτων: να έρχεται σε επαφή με διαφορετικά άτομα, να αντιμετωπίζει θορύβους διαφορετικής έντασης, να έρχεται σε επαφή με άλλα ζώα. Όσο περισσότερα ερεθίσματα υπάρχουν στο περιβάλλον, τόσο πιο ισορροπημένη θα είναι όταν ενηλικιωθεί. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ενταχθεί πλήρως η νεαρή γάτα στο νέο της σπίτι, αλλά τα τελικά αποτελέσματα θα είναι τα ίδια.

Μάθηση

Εκπαίδευση γάτας

Οι νεαρές γάτες μαθαίνουν με δύο διαφορετικούς τρόπους: αρχικά μιμούμενες τη μητέρα τους, και στη συνέχεια με πειραματισμό. Σε αυτή την περίπτωση, η νεαρή γάτα πρώτα δρα και μετά βιώνει τις συνέπειες των πράξεών της. Εάν της αρέσει το αποτέλεσμα, συνήθως επαναλαμβάνει την ενέργεια.

Α) Μαθαίνοντας να δαγκώνει και να γρατζουνάει

Η νεαρή γάτα πρέπει να καταλαβαίνει τα όρια που δεν πρέπει να υπερβαίνει το συντομότερο δυνατόν, πριν τα «όπλα» της, δηλαδή τα νύχια και τα δόντια της, αναπτυχθούν πλήρως. Στα παιχνίδια πάλης, θα δαγκωθεί και θα γρατζουνιστεί, κάτι που θα την μάθει να υπολογίζει την ένταση των ενεργειών της.

Β) Μαθαίνοντας να παίζει

Το παιχνίδι είναι σημαντικός παράγοντας κοινωνικοποίησης για τη νεαρή γάτα. Τα παιχνίδια ενθαρρύνουν την εξερεύνηση του περιβάλλοντος και αναπτύσσουν τις φυσικές ικανότητές της. Επίσης, το παιχνίδι είναι αντίδοτο για τη μοναξιά. Ωστόσο, μόνο το παιχνίδι είναι άχρηστο: γίνεται ενδιαφέρον μόνο όταν κινείται, κυλά ή γλιστρά σε ένα μέρος όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη.

Γ) Μαθαίνοντας να κυνηγά

Στη φύση, οι γάτες μαθαίνουν να κυνηγούν σε μικρή ηλικία, συχνά και από τον πρώτο μήνα, όταν η νεαρή γάτα υιοθετεί για πρώτη φορά στάσεις κυνηγιού. Ωστόσο, γύρω στις έξι εβδομάδες, όταν η μητέρα φέρνει το θήραμα, ξεκινά να καταλαβαίνει τι είναι βρώσιμο. Έως την ηλικία των δύο μηνών, οι νεαρές γάτες ελέγχουν το φόβο τους και έχουν αποκτήσει την κυνηγετική τους συμπεριφορά. Μία νεαρή γάτα έξι μηνών θεωρητικά μπορεί να επιβιώσει μόνο της.

House Training (Εκπαίδευση γάτας για τουαλέτα)

Η εκπαίδευση γάτας για τουαλέτα διαρκεί πέντε με έξι εβδομάδες. Οι μητέρες μαθαίνουν στις νεαρές γάτες τους πού να κάνουν την ανάγκη τους και να χρησιμοποιούν το δοχείο άμμου, συχνά αφιερώνοντας αρκετό χρόνο στην κάλυψη των περιττωμάτων τους,

Εάν η νεαρή γάτα δεν είναι εκπαιδευμένη, τοποθετήστε τη στο δοχείο της. Σκάψτε μια τρύπα με το πόδι της και στη συνέχεια κάντε τη να μάθει να καλύπτει τα περιττώματά της. Επαναλάβετε αυτή την διαδικασία μία με δύο φορές και η νεαρή γάτα σας θα εκπαιδευτεί.

Θέμα παιχνιδιού Πλεονεκτήματα και σχετική συμπεριφορά
Τσακωμός Συμπεριφορά επίθεσης και άμυνας
Πάλη Αυτοέλεγχος δαγκώματος / Σεβασμός στην ιεραρχία
Περπάτημα στην άκρη του τοίχου Προστασία της περιοχής του και κυνήγι
Κυνηγητό Προστασία της περιοχής του και κυνήγι
Σήκωμα στα δύο πόδια Προστασία της περιοχής του και κυνήγι
Γροθιές Βελτιστοποίηση της όρασης και ευαισθησία αφής / Αυτοέλεγχος των γρατζουνισμάτων
Πουλιά Κυνήγι
Ποντίκια Κυνήγι
Ψάρια Ψάρεμα

Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα εξειδικευμένα άρθρα για τη γάτα;
Συνεχίστε την ανάγνωσή σας στο νέο ενημερωτικό blog της Royal Canin!

Πρόσφατα Άρθρα