Μήπως o σκύλος σας έχει παχύνει επειδή κάθε φορά που σας υπακούει τον επιβραβεύετε με λιχουδιά; Η γάτα σας μεγάλωσε και ίσως άρχισε να χάνει την ενεργητικότητά της; Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να παρακολουθείτε στενά την διατροφή του τετράποδού σας. Κατανοήστε σε βάθος τις διατροφικές του ανάγκες και αλλάξτε τις συνήθειές του, αν και όταν πρέπει.
Ο κτηνίατρός σας αποτελεί τον καλύτερο συνεργάτη και καθοδηγητή σας σε θέματα διατροφής του σκύλου ή της γάτας σας. Εκείνος θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα, ώστε να πραγματοποιήσετε τις σωστές αλλαγές στην διατροφή του κατοικιδίου.
Γιατί το κατοικίδιό σας να αλλάξει διατροφή;
Γιατί επιθυμείτε να αλλάξετε τις διατροφικές συνήθειες του κατοικιδίου σας; Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση την οποία θα πρέπει να θέσετε στον κτηνίατρό σας. Εκείνος θα σας παράσχει τις οδηγίες για την διατροφή του σκύλου ή της γάτας σας, ανάλογα με το πρόβλημα. Mήπως το κατοικίδιο μεγάλωσε ηλικιακά και χρειάζεται επιπλέον υποστήριξη στην υγεία του; Είναι υπέρβαρο; Δείχνει σημάδια αλλεργιών; Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και απαιτεί ειδική διατροφική προσέγγιση. Για παράδειγμα, μία υπέρβαρη γάτα θα χρειαστεί τελείως διαφορετική δίατα σε σχέση με έναν αλλεργικό σκύλο. Ο κτηνίατρος γνωρίζει καλά τις διαιτητικές ανάγκες των κατοικιδίων, καθώς και το φαγητό που θα τα βοηθήσει να αισθανθούν καλύτερα.
Τα σωστά βήματα για να εφαρμόσετε τη νέα του δίαιτα
Αφού ο κτηνίατρός σας εγκρίνει τη νέα δίαιτα, προχωρήστε στην αλλαγή της διατροφής του κατοικιδίου σας. Αλλάξτε σταδιακά την παλιά με τη νέα τροφή, έτσι ώστε να αποφύγετε το ενδεχόμενο πεπτικών διαταραχών. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για τη μετάβαση στη νέα δίαιτα.
Καταρχάς, οι ειδικοί συνιστούν μία σταδιακή μεταβατική περίοδο από 7 έως 10 ημέρες για την αποφυγή πεπτικών προβλημάτων. Για τις τρεις πρώτες μέρες, δοκιμάστε να αναμείξετε το 25% του νέου φαγητού με 75% από το παλιό. Τις αμέσως επόμενες τρεις μέρες, μετατρέψτε την αναλογία σε 50/50. Τις τρεις μέρες που ακολουθούν, η αναλογία αλλάζει σε 75/25 υπέρ του νέου φαγητού. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, τότε από την 10η μέρα το κατοικίδιο θα μπορεί να τραφεί αποκλειστικά με 100% νέο φαγητό.
Θέστε επίσης συγκεκριμένο ωράριο φαγητού κάθε ημέρα. Μήπως η γάτα σας έχει πρόσβαση στο φαγητό όποτε και όποια ώρα θέλει; Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάτι τέτοιο αποτελεί λανθασμένη πρακτική που συμβάλλει σε προβλήματα παχυσαρκίας. Μην αφήνετε λοιπόν φαγητό στο μπολ του κατοικιδίου σας καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας. Προγραμματίστε το ταΐσμά του σε συγκεκριμένες και σταθερές ώρες ανά ημέρα. Η διάρκεια του γεύματος δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 30 λεπτά. Μετά την παρέλευση τους, μαζέψτε τα περισσεύματα από το μπολ, εκπαιδεύοντας έτσι το κατοικίδιό σας στο ωράριο του φαγητού.
Μην αφήνετε το τετράποδο σας να ζητιανεύει για φαγητό. Αντί να μοιράζεστε την κάθε μπουκιά σας μαζί του κάθε φορά που σας τη ζητά, απλά κρατήστε το μακριά σας. Βάλτε το για ύπνο ή απλώς κρατήστε το σε κάποιο υπνοδωμάτιο την ώρα που η οικογένειά σας γευματίζει στην τραπεζαρία.
Βάλτε τέλος και στις καθημερινές λιχουδιές. Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν οι λιχουδιές να μην ξεπερνούν το 10% της ημερήσιας πρόσληψης τροφής. Σκεφθείτε εναλλακτικές επιβραβεύσεις για την καλή συμπεριφορά του κατοικιδίου σας, αντί για λιχουδιές. Ένα καλό τρίψιμο της κοιλίτσας του, ένας περίπατος στην αυλή ή μια καλή περιποίηση του τριχώματός του αποτελούν εξαιρετικά υποκατάσταστα.