Κουτάβια και διατροφή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

//, Κουτάβι, Διατροφή/Κουτάβια και διατροφή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κουτάβια και διατροφή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

2019-05-08T16:06:35+00:00 30/12/2017|
  • 08 Articles Royal

Από τη στιγμή που αποκτήσετε ένα ή περισσότερα κουτάβια, καλείστε να πάρετε μια πολύ σημαντική απόφαση. Αυτή αφορά τη διατροφή του. Όταν τα κουτάβια είναι μικρά σε ηλικία, είναι σημαντικό να τους δώσετε σωστές διατροφικές βάσεις. Παρακάτω θα ρίξουμε μια ματιά στις πολύ ειδικές διατροφικές ανάγκες του κουταβιού και πώς η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει να το κρατήσει ευτυχισμένο και υγιές, όσο μεγαλώνει.

Κουτάβια και ανάπτυξη

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, τα κουτάβια έχουν εντελώς διαφορετικές διατροφικές ανάγκες σε σχέση με τους ενήλικες σκύλους. Ανάλογα με το αναμενόμενο μέγεθος που θα έχει το κουτάβι σας όταν ενηλικιωθεί,  το αναμενόμενο βάρος του στην ενηλικίωση μπορεί να είναι 20 έως και 100 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο βάρος του στη γέννηση.

Τα κουτάβια χρειάζονται περισσότερη ενέργεια απ’ ότι οι ενήλικες σκύλοι ώστε να υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, η πρόσληψη ενέργειας δεν πρέπει να είναι υπερβολικά υψηλή, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερβολική συσσώρευση αποθεμάτων λίπους σε αυτό το πρώιμο στάδιο της ζωής τους και κατ’ επέκταση, προδιάθεση για παχυσαρκία κατά την ενηλικίωση. Ακόμα και σε μεγαλύτερους σε μέγεθος σκύλους, η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας (μέσω της διατροφής) κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξης, προκαλώντας την πρόωρη ανάπτυξη τους. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων στις αρθρώσεις.

Απαραίτητες θρεπτικές ουσίες

Το ασβέστιο και ο φωσφόρος είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των οστών, καθώς οι απαιτήσεις σε αυτά είναι πολύ ακριβείς στα αναπτυσσόμενα κουτάβια. Όχι μόνο πρέπει να υπάρχει η σωστή ποσότητα από κάθε μέταλλο, αλλά πρέπει και η μεταξύ τους αναλογία να είναι η σωστή. Επίσης, τα κουτάβια χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης καλής ποιότητας στη διατροφή τους, σε σχέση με τους ενήλικες σκύλους ώστε να προσλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα δομικά στοιχεία για την ανάπτυξη των ιστών του σώματος τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό κατά την ανάπτυξη μυών.

Μην ξεχνάτε πως ο πεπτικός σωλήνας του κουταβιού βρίσκεται σε ανάπτυξη, συνεπώς είναι επιρρεπής σε διαταραχές και χρειάζεται εξαιρετικά εύπεπτες τροφές. Παράλληλα, οι φυσικές τους άμυνες παραμένουν ευάλωτες συνεπώς η επιπλέον υποστήριξη από αντιοξειδωτικά και πρεβιοτικά στη διατροφή τους μπορεί πραγματικά να βοηθήσει.

Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι τα κουτάβια χρειάζονται μια διατροφή που να είναι διαμορφωμένη με ακρίβεια. Η επιλογή μιας πλήρους δίαιτας, βασισμένης στις μοναδικές και ιδιαίτερες ανάγκες του κουταβιού σας κατά το στάδιο της ανάπτυξης, εξασφαλίζει ότι λαμβάνει τη σωστή διατροφή, που θα το βοηθήσει να αναπτυχθεί με υγεία.

Πρόσφατα Άρθρα