Κουτάβι: Βασικός οδηγός φροντίδας

Κουτάβι: Βασικός οδηγός φροντίδας

2019-05-08T14:12:55+00:00 26/11/2018|
  • koutavi

Υιοθετήσατε νέο κουτάβι; Συγχαρητήρια για την απόφασή σας! Σας ευχόμαστε να έχετε ένα καλό ξεκίνημα στην κοινή σας ζωή. Απολαύστε πολλά χρόνια συντροφιάς με το νέο σας ζωάκι, προσφέροντάς του μία όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής. Η Royal Canin, στηρίζοντας την απόφασή σας, δημιούργησε για σας έναν σύντομο οδηγό φροντίδας του, βασισμένο στα 50 χρόνια εμπειρίας και συνεργασίας της με εκτροφείς και κτηνιάτρους ειδικευμένους στην διατροφή. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα  τα 10 + 1 βασικά tips που πρέπει να ακολουθήσετε από την πρώτη κιόλας στιγμή της υιοθεσίας του.

1. Υιοθετήστε υπεύθυνα το κουτάβι σας

Η συμβίωση με ένα σκύλο στο σπίτι αποτελεί μία ισχυρή δέσμευση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πριν λοιπόν προχωρήσετε σε αυτή την απόφαση, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις του.

2. Συμβουλευτείτε τους ειδικούς

Σιγουρευτείτε ότι έχετε λάβει από τον εκτροφέα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την υγεία του κουταβιού σας και αφορούν στη διατροφή του, τον εμβολιασμό του, την αποπαρασίτωση και τη θεραπεία ενάντια στους ψύλλους που ίσως να έχουν γίνει από κτηνίατρο και επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας για την έναρξη/συνέχιση τους.

3. Η ώρα της υποδοχής

Η ημέρα που θα το υποδεχθείτε σπίτι αποτελεί την αρχή μιας υπέροχης και αρμονικής σχέσης. Για σας και την οικογένειά σας αποτελεί σίγουρα μία σημαντική στιγμή. Για εκείνο είναι η αρχή μιας νέας ζωής χωρίς τη μητέρα του ή τα αδέρφια του, σε ένα νέο περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση, η υποδοχή των κουταβιών στο νέο τους σπίτι πρέπει να πραγματοποιείται σε ηλικία 7 με 8 εβδομάδων, αφού πρώτα έχουν απογαλακτιστεί πλήρως από τη μητέρα τους.

4. Δημιουργήστε τη γωνία του

κουτάβι

Κάθε κουτάβι χρειάζεται τον δικό του χώρο όπου και θα μπορεί να κοιμάται ή να καταφεύγει κάθε στιγμή. Επιλέξτε μία ήσυχη γωνία και φτιάξτε του ένα άνετο κρεβάτι. Ένα κουτί από χαρτόνι ή από ξύλο μαζί με ένα παχύ στρώμα είναι αυτό που χρειάζεστε. Σιγουρευτείτε ότι έχει το κατάλληλο μέγεθος για το κουτάβι, και κυρίως ότι καθαρίζεται εύκολα.

5. Η ασφάλεια του χώρου

Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο για το κουτάβι σας, προλαμβάνοντας μία σειρά πιθανών κινδύνων. Απομακρύνετε λοιπόν επικίνδυνα αντικείμενα τα οποία θα μπορούσε να καταπιεί. Επίσης αποφύγετε να κρατάτε ανοιχτές πόρτες και παράθυρα. Αν το σπίτι σας διαθέτει σκάλες, μάθετε πρώτα το ζωάκι σας να τις περπατά, προλαμβάνοντας έτσι τυχόν τραυματισμούς.

6. Κάθε κουτάβι χρειάζεται την κατάλληλη τροφή

Μαζί με την υιοθεσία του κουταβιού, αναλαμβάνετε και την ευθύνη της διατροφής του. Στην αρχή, μην προχωρήσετε άμεσα σε αλλαγές στην τροφή του. Αφήστε το πρώτα να εξοικειωθεί με το νέο του σπίτι και στη συνέχεια αλλάξτε την σταδιακά, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο πεπτικών διαταραχών.

Ποια είναι όμως η τροφή που χρειάζεται το κουτάβι σας; Μπείτε στο FIRST STEP και ανακαλύψτε την κατάλληλη τροφή Royal Canin ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή και τις ειδικές διατροφικές του ανάγκες. Στη συνέχεια θα λάβετε εκπτωτικό κουπόνι για την 1η αγορά της.

7. Ορίστε που & πότε θα τρώει

Από την πρώτη μέρα, αποφασίστε με προσοχή που θα τοποθετήσετε τα δύο μπολ του κουταβιού – ένα για το νερό, το άλλο για τις κροκέτες – και μην αλλάξετε το σημείο. Το ανοξείδωτο ατσάλι αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή. Για να διατηρείτε το χώρο του φαγητού καθαρό, γεμίζετε τα μπολ μόνο κατά τα δύο τρίτα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να θέσετε συγκεκριμένο ωράριο φαγητού για κάθε ημέρα. Μην αφήνετε φαγητό στο μπολ καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, καθώς μια τέτοια πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα παχυσαρκίας.

8. «Τουαλέτα»

Όταν το κουτάβι σας φτάνει στο σπίτι σας, είναι πολύ πιθανό να μην έχει εκπαιδευτεί για «τουαλέτα». Να το βγάζετε έξω συχνά, μετά από κάθε γεύμα και σύντομο ύπνο, πριν πάτε για ύπνο το βράδυ και μόλις σηκωθείτε το πρωί. Κάθε φορά που τα καταφέρνει, επιβραβεύετέ το με τον τόνο της φωνή σας και με ένα χάδι. Στην αρχή, να το πηγαίνετε στο ίδιο μέρος κάθε φορά προκειμένου να αναγνωρίζει την δική του μυρωδιά.

9. Εκπαιδεύστε το σε βασικές εντολές

Ακόμη και ένα πολύ νεαρό κουτάβι αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα ποιος το φροντίζει, και αυθόρμητα αναζητά τη στοργή και την επιδοκιμασία του ιδιοκτήτη του. Αυτή είναι η ιδανική στιγμή να του διδάξετε τι επιτρέπεται και τι όχι. Είναι δυνατόν να μάθει απλές εντολές, όπως ‘όχι’, ‘κάτσε’, ‘κάτω’ ή μόνο το όνομα του. Ξεκινήστε με 3 σύντομα εκπαιδευτικά μαθήματα διάρκειας μόνο 5 λεπτών την ημέρα. Αυξήστε τον χρόνο τους καθώς αυτό θα μεγαλώνει.

Tip: Αν το κουτάβι σας είναι άτακτο, να το μαλώνετε αμέσως μετά την πράξη του. Αν το κάνετε αργότερα, δε θα μπορεί να συνδέσει την πράξη του με την τιμωρία.

10. Κουτάβι & καθημερινή υγιεινή

Η καθαριότητα, η υγεία και η ομορφιά… πάνε μαζί! Χρειάζεται να προσέχετε την υγιεινή του σκύλου σας με απλά, καθημερινά μέτρα. Από τις άκρες των αφτιών του, έως την άκρη της ουράς του, κάντε τον σύντομο έλεγχο καθημερινή ρουτίνα για το κουτάβι σας.

+1 Κτηνίατρος, ο βασικός σας σύμμαχος

κουτάβι

Για κάθε ζήτημα που αφορά το σκύλο σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Πρόκειται για μία σχέση εμπιστοσύνης που ξεκινά από τον πρώτο εμβολιασμό του σκύλου και διαρκεί για όλη του τη ζωή. Η συχνότητα με την οποία μπορείτε να επισκέπτεστε τον κτηνίατρο εξαρτάται από τη φυλή, την ηλικία και το ιατρικό του ιστορικό. Σε κάθε περίπτωση, ο κτηνίατρος που έχει αναλάβει τη φροντίδα του κουταβιού  θα σας προσφέρει εξειδικευμένη ενημέρωση και καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Πρόσφατα Άρθρα