Κόμοντορ (Komondor): Ο πιο ισχυρός Ουγγρικός Ποιμενικός

////Κόμοντορ (Komondor): Ο πιο ισχυρός Ουγγρικός Ποιμενικός

Κόμοντορ (Komondor): Ο πιο ισχυρός Ουγγρικός Ποιμενικός

2019-11-01T14:45:57+00:00 31/10/2019|
  • κόμοντορ

Κόμοντορ (Komondor): μία φυλή που ξεχωρίζει τόσο για το εντυπωσιακό της τρίχωμα όσο και το ακλόνητο θάρρος με το οποίο καθοδηγεί τα κοπάδια και προστατεύει την περιοχή της. Δύσπιστοι εκ φύσεως ως χαρακτήρες, οι σκύλοι της δε θα ανεχτούν κανένα ξένο σε αυτή. Κατά την διάρκεια της ημέρας, τους αρέσει να κάθονται ξαπλωμένοι στο χώρο τους, σε σημείο όπου μπορούν να «εποπτεύουν» τη γη τους. Τη νύχτα ωστόσο, βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση. Η ελκυστική τους έκφραση όπως και η ευγενής τους συμπεριφορά εκπέμπει σεβασμό.

Με καταγωγή από την Ασία

κόμοντορ

Οι σκύλοι Κόμοντορ ανήκουν σε μία πολύ παλιά φυλή Ουγγρικών ποιμενικών με ασιατική καταγωγή. Οι πρόγονοί τους συνόδευαν τη φυλή των Μαγιάρων, ένα νομαδικό λαό ο οποίος έκτρεφε βοοειδή στη λεκάνη των Καρπαθίων.

Χαρακτηριστικά των Κόμοντορ

Οι σκύλοι Κόμοντορ είναι μεγάλοι σε μέγεθος και με δυνατή σωματοδομή. Καθώς τους κοιτάζει κανείς από γωνία, το σώμα τους μοιάζει με τετράγωνο. Το κεφάλι τους με το πυκνό τρίχωμα μόλις που ξεχωρίζει από το σώμα. Το δυνατό σώμα τους καλύπτεται από ένα χνουδωτό ιβουάρ τρίχωμα το οποίο είναι πυκνό και μακρύ. Το ύψος του αρσενικού μπορεί να φτάσει τα 65 εκατοστά, ενώ του θηλυκού τα 60. Αντίστοιχα, το βάρος του αρσενικού κυμαίνεται από 50 έως 61 κιλά, ενώ του θηλυκού από 36 έως 50. Το προσδόκιμο ζωής τους υπολογίζεται από 10 έως 12 χρόνια.

Η υγεία και ευεξία των Κόμοντορ

κόμοντορ

Λόγω του μεγάλου μεγέθους τους και της προστατευτικής φύσης τους ως ποιμενικών, ταιριάζουν περισσότερο σε πεπειραμένους ιδιοκτήτες, οι οποίοι μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κοινωνικοποίηση, την εκπαίδευση και τις ανάγκες τους για άσκηση.

Όσον αφορά στην υγεία των Κόμοντορ, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα που να σχετίζονται με τη φυλή. Ωστόσο, όπως όλοι οι μεγαλόσωμοι σκύλοι, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στροφή στομάχου, ένα ιατρικό σύνδρομο που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

Σχετικά με την διατροφή τους, η Royal Canin καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των Κόμοντορ μέσα από τις τροφές Giant της σειράς Size Health Nutrition της Royal Canin. Πιο συγκεκριμένα, οι ιδανικές τροφές ανάλογα με την ηλικία τους είναι οι εξής:

  • Η Giant Starter, χάρη στο START COMPLEX, προσφέρει έναν αποκλειστικό συνδυασμό θρεπτικών στοιχείων που υπάρχουν και στο μητρικό γάλα. Είναι μάλιστα ενισχυμένη με ειδικές θρεπτικές ουσίες που συμβάλλουν ενεργά στην ενίσχυση της πεπτικής υγείας και των φυσικών αμυνών του κουταβιού.
  • Η Giant Puppy υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του κουταβιού της φυλής Κόμοντορ, χάρη σε ένα πατενταρισμένο σύμπλεγμα αντιοξειδωτικών που περιέχει και βιταμίνη Ε.
  • Η Giant Adult βοηθά στην υποστήριξη των καταπονημένων οστών και αρθρώσεων των σκύλων γιγαντόσωμων φυλών. Επιπλέον, συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υγεία και την ευζωία της φυλής Κόμοντορ, απευθυνθείτε στον έμπιστο κτηνίατρό σας. Εκείνος θα σας προσφέρει όλες τις συμβουλές που χρειάζεστε για να προσφέρετε στο σκύλο σας μία υψηλή ποιότητα ζωής.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο για τη φυλή «Κόμοντορ»;
Διαβάστε περισσότερα για τις φυλές σκύλων και τις ανάγκες τους στο My Royal Canin Blog.

Πρόσφατα Άρθρα