Labrador Retriever (Λαμπραντόρ Ριτρίβερ): Σκύλος με μοναδική προσωπικότητα

////Labrador Retriever (Λαμπραντόρ Ριτρίβερ): Σκύλος με μοναδική προσωπικότητα

Labrador Retriever (Λαμπραντόρ Ριτρίβερ): Σκύλος με μοναδική προσωπικότητα

2019-02-28T16:17:47+00:00 28/02/2019|
  • labrador retriever 5

Labrador Retriever (Λαμπραντόρ Ριτρίβερ), μία αγαπημένη φυλή σκύλων που ξεχωρίζει χάρη στη φιλική συμπεριφορά της προς τους ανθρώπους, την πολύπλευρη προσωπικότητά της και, φυσικά, την ευφυία της.

Η καταγωγή της προέρχεται από την ομώνυμη Χερσόνησο Λαμπραντόρ στο σημερινό Καναδά, απ’ όπου και πήρε το όνομά της. Σήμερα, βάση στοιχείων, αποτελεί την δημοφιλέστερη φυλή σκύλων σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ιστορία των Λαμπραντόρ Ριτρίβερ

Σύμφωνα με την ιστορία της φυλής, οι σκύλοι που γνωρίζουμε και αγαπάμε ως Labrador Retriever προέρχονται απ’ τη φυλή St. John’s Water Dogs (Σκύλοι Αγίου Ιωάννου του Νερού). Οι πρόγονοί τους εντοπίστηκαν στο σημερινό Καναδά, απ’ τους Άγγλους άποικους της Νέας Γης. Εκεί, οι ντόπιοι ψαράδες τους χρησιμοποιούσαν ως βοηθούς σε αλιευτικές εργασίες, όπως να τραβούν τα δίχτυα των ψαράδων στην ακτή ή να μαζεύουν τα ψάρια που είχαν πέσει από τις βάρκες.

Οι άποικοι ωστόσο κατάλαβαν γρήγορα τις ικανότητες και τη χρησιμότητά τους σε πολλούς ακόμα τομείς της καθημερινής ζωής. Έτσι, η φυλή St. John’s Water Dogs έμελλε να αποτελέσει τον πρόγονο των Λαμπραντόρ.

Η εκτροφή της φυλής με τα χαρακτηριστικά που την ξέρουμε σήμερα, ξεκίνησε στην Αγγλία του 18ου αιώνα, ενώ η επίσημη αναγνώρισή της πραγματοποιήθηκε το 1903 από τον Αγγλικό Κυνολογικό Όμιλο.

Χαρακτηριστικά της φυλής Λαμπραντόρ Ριτρίβερ

λαμπραντό ριτρίβερ

Οι κατοικίδιοι σκύλοι Labrador Retriever υιοθετούνται κατά κανόνα αφού συμπληρώσουν 8 εβδομάδες ζωής. Το προσδόκιμο επιβίωσής τους, σύμφωνα με έρευνα για τις φυλές των σκύλων στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι 12 χρόνια. Ωστόσο, μπορούν να φτάσουν ως και την ηλικία των 19, πάντα με την κατάλληλη φροντίδα των ιδιοκτητών τους.

Το ύψος των ενήλικων αρσενικών Λαμπραντόρ κυμαίνεται από 57 έως 62 cm, ενώ των θηλυκών από 55 έως 60 cm. Το βάρος τους κυμαίνεται αντίστοιχα σε 29 έως 36 kg και 25 έως 32 kg.

Το τρίχωμα των Λαμπραντόρ Ριτρίβερ είναι κοντό, πυκνό και διπλό, δηλαδή ιδανικό για να τους προσφέρει αντοχή σε όλες τις συνθήκες. Ως προς τους τύπους χρωμάτων τους υπάρχουν μόνο τρεις: ο μαύρος, ο κίτρινος και ο καφέ. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους αποτελεί επίσης και η πολύ παχιά τους ουρά μετρίου μήκους, η οποία στενεύει στην άκρη.

Εξαιρετική συμπεριφορά

λαμπραντόρ ριτρίβερ

Εάν αναζητάτε μία φυλή που είναι εξαιρετικά ευφυής, εκπαιδεύεται εύκολα, διαθέτει ισορροπημένο χαρακτήρα και, πάνω απ’ όλα, αγαπά το παιχνίδι, τότε οι σκύλοι Λαμπραντόρ Ριτρίβερ είναι ιδανικοί για σας! Ξεχωρίζουν πάντα και παντού τόσο για την ευχάριστη προσωπικότητά τους όσο και για την υποδειγματική τους συμπεριφορά προς τους ανθρώπους.

Ευκίνητοι, ενεργητικοί και γεμάτοι όρεξη για ζωή, διαθέτουν υποδειγματική όσφρηση, αλλά και μια φυσική αγάπη για το κολύμπι. Τους αρέσει επίσης να κυνηγούν, να παίζουν και φυσικά να περπατούν παρέα με τον ιδιοκτήτη τους.

Η πολύπλευρη προσωπικότητα ων Λαμπραντόρ

Τα πλεονεκτήματα των σκύλων Λαμπραντόρ δε σταματούν εδώ. Εκτός από ιδανικοί και πιστοί σύντροφοι, αποτελούν και εξαιρετικούς σκύλους εργασίας, φέρνοντας σε πέρας κάθε «αποστολή» που θα τους ανατεθεί.

Λόγω της εξαιρετικής αίσθησης της όσφρησης που διαθέτουν, αποτελούν ιδανικούς σκύλους – ανιχνευτές. Ωστόσο, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό τους δεν είναι άλλο από την ικανότητά τους να «χαρίζουν» ανεξαρτησία σε άτομα με προβλήματα όρασης ή αυτισμό. Διαθέτοντας υποδειγματική ηρεμία, μεγάλη υπομονή, υπακοή και φυσικά την κατάλληλη εκπαίδευση, οι σκύλοι αυτοί βοηθούν τους ιδιοκτήτες τους να περπατούν με ασφάλεια στον δρόμο, χωρίς να χρειάζονται μπαστούνι ή τη βοήθεια τρίτων.

Οι ικανότητές τους ωστόσο δε σταματούν εδώ. Οι σκύλοι Λαμπραντόρ Ριτρίβερ είναι επίσης γνωστοί για τις διασωστικές τους ικανότητες σε επείγοντα περιστατικά. Για παράδειγμα, ο Ένταλ, ένας εκπαιδευμένος σκύλος Λαμπραντόρ συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση του ιδιοκτήτη του, όταν μια μέρα βρέθηκε πεσμένος στον δρόμο από το βοηθητικό του καροτσάκι, έχοντας χάσει τις αισθήσεις του.

Ο σκύλος διέσωσε τον ιδιοκτήτη του τοποθετώντας τον σε θέση ανάνηψης, ανέκτησε το κινητό του τηλέφωνο που βρισκόταν πεσμένο κάτω από ένα όχημα και στη συνέχεια άρχισε να γαβγίζει ζητώντας βοήθεια. Κι ενώ η προσπάθειά του δεν είχε αποτέλεσμα, έφτασε ως το κοντινότερο ξενοδοχείο, καταφέρνοντας τελικά να βρει την απαραίτητη ανθρώπινη συμβολή για να σωθεί ο ιδιοκτήτης του.

 Η υγεία και η ευζωία των Labrador Retriever

λαμπραντόρ ριτρίβερ

1. Άσκηση

Η άσκηση αποτελεί βασικό παράγοντα για την διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και γενικά της υγείας των Labrador Retriever. Πρόκειται για ιδιαίτερα ενεργητικούς σκύλους οι οποίοι χρειάζονται τουλάχιστον 2 ώρες άσκησης την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων παιχνιδιών που θα τους τονώσουν σώμα και πνεύμα. Καθώς μάλιστα οι σκύλοι της φυλής λατρεύουν εκ φύσεως το νερό, το κολύμπι αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να εκτονώσουν την ενέργειά τους.

2. Τροφή

Κάθε υπεύθυνος ιδιοκτήτης Λαμπραντόρ Ριτρίβερ οφείλει να γνωρίζει πώς να το φροντίζει σωστά, εξασφαλίζοντας ότι είναι υγιές και χαρούμενο σε όλα τα στάδια της ζωής του. Γενικά οι σκύλοι της φυλής, καθώς μεγαλώνουν, γίνονται επιρρεπείς σε αύξηση του σωματικού τους βάρους, ενώ ενδέχεται να εμφανίσουν δυσπλασία του ισχίου. Επίσης, παρουσιάζουν συχνά θέματα όρασης, όπως καταρράκτη.

Σε κάθε περίπτωση, η υγιεινή διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα πρόληψης των προβλημάτων υγείας των Λαμπραντόρ. Η Royal Canin, απαντώντας στις ανάγκες των ενήλικων σκύλων Labrador, δημιούργησε την Labrador Retriever Adult. Η σύνθεσή της βοηθά στην διατήρηση του ιδανικού βάρους τους χάρη σε ένα προσαρμοσμένο θερμιδικό περιεχόμενο με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και L-καρνιτίνη. Το αποκλειστικό σχήμα της κροκέτας είναι σχεδιασμένο για να μειώνει το ρυθμό πρόσληψης της τροφής.Επιπλέον, ενισχύει την υποστήριξη των υγιών οστών και αρθρώσεων των Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, καθώς και την διατήρηση της υγείας του δέρματος και του τριχώματός τους. Περιέχει επίσης ένα μοναδικό σύμπλεγμα αντιοξειδωτικών ουσιών από λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που σε συνδυασμό με τις βιταμίνες Ε και C, συμβάλλει στην διατήρηση της φυσικής τους όρασης.

Έχετε σκύλο Labrador Retriever ή μήπως σκοπεύετε να αποκτήσετε; Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι η συνεχής του φροντίδα, σε συνδυασμό με την κατάλληλη τροφή, αλλά και τις τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο του εξασφαλίζουν μία ζωή γεμάτη υγεία και ευτυχία σε όλα της τα στάδια.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο για τους σκύλους της φυλής Λαμπραντόρ;
Συνεχίστε την ανάγνωσή σας με περισσότερα άρθρα μέσα από το νέο ενημερωτικό blog της Royal Canin.

Πρόσφατα Άρθρα