Ντόπερμαν (Dobermann): Ο πιο κομψός σκύλος φύλαξης

////Ντόπερμαν (Dobermann): Ο πιο κομψός σκύλος φύλαξης

Ντόπερμαν (Dobermann): Ο πιο κομψός σκύλος φύλαξης

2019-09-26T10:43:40+00:00 19/07/2019|
  • ντόπερμαν

Ντόπερμαν (Dobermann), μία πραγματικά φιλική και ήρεμη φυλή σκύλων, γνωστή για την έμφυτη ικανότητά της να αφοσιώνεται στην οικογένειά της και να συμπεριφέρεται με ευγένεια στα παιδιά. Πρόκειται για τη μοναδική γερμανική φυλή σκύλων που πήρε το όνομά της από τον αρχικό της εκτροφέα, τον Κάρλ Φρίντριχ Λιούις Ντόπερμαν (1834 – 1894). Ο λόγος που ξεχωρίζει είναι οι ικανότητές της στη φύλαξη ανθρώπων και περιουσιών. Γι’ αυτό, οι σκύλοι της χρησιμοποιούνται συχνά ως σκύλοι φύλακες ή αστυνομικοί σκύλοι. Αυτή η κομψή και αριστοκρατική φυλή, με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ιδανικό σκύλο που συνδυάζει ικανότητες συντροφιάς, προστασίας και εργατικότητας.

Η δημοφιλία των Ντόπερμαν

ντόπερμαν

Οι πρώτοι σκύλοι Ντόπερμαν καταχωρήθηκαν στον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο (American Kennel Club) το 1908. Αρχικά, η φυλή εμφανιζόταν σπάνια, ωστόσο ο πληθυσμός της γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση κατά την δεκαετία του 1940. Το 1941, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν τον πόλεμο στην Ιαπωνία, καταχωρήθηκαν 1637 σκύλοι της φυλής στον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο, με αποτέλεσμα να αναρριχηθεί στην 15η θέση των πιο δημοφιλών σκύλων της χώρας.

Η ζήτησή τους δε εκτινάχθηκε κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, όταν οι σκύλοι Ντόμπερμαν έγιναν η no1 φυλή σκύλων εργασίας. Ανάμεσα στο 1972 και το 1985, η φυλή εδραίωσε τη θέση της ανάμεσα στις 10 πιο δημοφιλείς της Αμερικής.

Χαρακτηριστικά των σκύλων Ντόπερμαν

Τα χαρακτηριστικά χρώματα των Ντόπερμαν είναι το μαύρο και το καφέ. Το τρίχωμά τους, είναι κοντό, μαλακό και πυκνό. Το κεφάλι τους διαθέτει καλές αναλογίες σε σχέση με το υπόλοιπό τους σώμα. Το σώμα τους είναι κομψό και μυώδες. Το ύψος του αρσενικού Ντόπερμαν κυμαίνεται από 68 έως 72 εκατοστά, ενώ το βάρος του από 40 έως 45 κιλά. Αντίστοιχα, το ύψος του θηλυκού Ντόπερμαν κυμαίνεται από 63 έως 68 εκατοστά, ενώ το βάρος του από 32 έως 35 κιλά. Οι σκύλοι της φυλής έχουν προσδόκιμο ζωής 10 έως 12 ετών.

Υγεία και ευεξία των Ντόπερμαν

ντόπερμαν

Οι σκύλοι της φυλής διαθέτουν υψηλά επίπεδα ενέργειας και χρειάζονται έντονη άσκηση για να παραμείνουν υγιείς. Απολαμβάνουν ιδιαίτερα παιχνίδια υπακοής, εντοπισμού και ευκινησίας που τους προσφέρουν εξάσκηση για το σώμα και το μυαλό.

Παρά το γεγονός ότι οι σκύλοι Ντόπερμαν διαθέτουν καλή υγεία, είναι επιρρεπείς σε παθήσεις όπως καρδιομυοπάθειες, καθώς και δυσπλασία του ισχύου. Γι’ αυτό, χρειάζονται και τακτική παρακολούθηση από τον έμπιστο κτηνίατρό σας.

Σε επίπεδο διατροφής, οι σκύλοι Ντόπερμαν χρειάζονται τροφή υψηλής ποιότητας που θα τους εξασφαλίσει καλή υγεία καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους. Η Royal Canin, απαντώντας στις διατροφικές τους ανάγκες, τους προσφέρει τις τροφές Maxi, στα πλαίσια της σειράς Breed Health Nutrition. Συγκεκριμένα:

  • Η Maxi Puppy υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και την πεπτική υγεία του κουταβιού Ντόπερμαν.
  • Η Maxi Adult συμβάλλει στην προαγωγή της βέλτιστης πεπτικότητας χάρη στης υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες της και την ισορροπημένη παροχή διαιτητικών ινών.
  • Η Maxi Adult 5+ Βοηθά στην υποστήριξη των καταπονημένων οστών και αρθρώσεών τους, για ενήλικες σκύλους άνω των 5 ετών.
  • H Maxi Ageing 8+ αποτελεί επιλογή θρεπτικών ουσιών που υποστηρίζουν την υγιή γήρανσή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υγεία και την ευεξία των Ντόπερμαν, συμβουλευτείτε τον έμπιστο κτηνίατρό σας. Εκείνος θα σας προσφέρει όλες τις συμβουλές που χρειάζεστε, έτσι ώστε να διατηρήσετε υγιή τα κατοικίδιά σας καθ’ όλη την διάρκεια ζωής τους.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο για τη φυλή «Ντόπερμαν»;
Διαβάστε περισσότερα για τις φυλές σκύλων και τις ανάγκες τους στο νέο My Royal Canin Blog

Πρόσφατα Άρθρα