Πουντλ (Poodle): Ο κομψός σγουρομάλλης σύντροφος!

////Πουντλ (Poodle): Ο κομψός σγουρομάλλης σύντροφος!

Πουντλ (Poodle): Ο κομψός σγουρομάλλης σύντροφος!

2019-09-04T14:52:19+00:00 03/09/2019|
  • πουντλ (poodle)

Πουντλ (Poodle), μία από τις πιο αγαπημένες φυλές σκύλων συντροφιάς σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι σκύλοι της φυλής έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη για την αφοσίωση, την κομψότητα και την διάθεσή τους για μάθηση. Πρόκειται για ιδιαίτερα ευφυείς συντρόφους, ενεργητικούς και πάντα σε εγρήγορση, με εμφάνιση που εκπέμπει κομψότητα και υπερηφάνεια.

Η προέλευση της ονομασίας «Πουντλ»

Η ονομασία Poodle προέρχεται από το γερμανικό όνομα της ράτσας, Pudel. Στη γερμανική γλώσσα, το ρήμα puddeln σημαίνει «πλατσουρίζω». Στη γαλλική γλώσσα, οι σκύλοι Πουντλ ονομάζονται Caniche, μία ονομασία βασισμένη στη λέξη cane η οποία σημαίνει θηλυκή πάπια. Απ’ όποια πλευρά κι αν το ψάξετε, οι σκύλοι Πουντλ είναι συνδεδεμένοι με το νερό!

Κυνηγοί πάπιας

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι Πουντλ αποτελούν κλασικούς σκύλους συντροφιάς. Ωστόσο, αρχικά χρησιμοποιούνταν για κυνήγι υδρόβιων πουλιών. Είναι μάλιστα απόγονοι μιας παλιάς φυλής σκύλων νερού, την Barbet, με την οποία μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Σήμερα, οι σκύλοι Πουντλ αποτελούν την πιο αγαπημένη γαλλική φυλή σκύλου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χαρακτηριστικά της φυλής «Πουντλ»

Η φυλή των Πουντλ διαθέτει τέσσερα αναγνωρισμένα διαφορετικά μεγέθη, ξεκινώντας από το Toy και φτάνοντας στο κανονικό. Πρόκειται για τα παρακάτω μεγέθη:

  1. Κανονικό Poodle με ύψος από 38 έως 60 εκατοστά.
  2. Μεσαίο Poodle με ύψος από 35 έως 45 εκατοστά
  3. Poodle Μινιατούρα με ύψος από 28 έως 35 εκατοστά.
  4. Toy Poodle με ύψος από 24 έως 28 εκατοστά.

Ανεξαρτήτως μεγέθους, οι σκύλοι της φυλής Πουντλ μοιράζονται κοινές αναλογίες και χαρακτηριστικά. Το πιο ξεχωριστό απ’ όλα δεν είναι άλλο από το πυκνό σγουρό τρίχωμά τους. Σύμφωνα με τα πρότυπα της φυλής, τα χρώματα που μπορεί να πάρει είναι το μαύρο, το λευκό, το καφέ, το γκρι, το πορτοκαλί και το κόκκινο. Το σώμα τους είναι μυώδες και συμπαγές με καλές αναλογίες. Το ρύγχος τους είναι ίσιο και συμμετρικό, τα μάτια τους αμυγδαλωτά και τα αυτιά τους καλύπτονται από έντονο τρίχωμα. Σημειώνεται ότι το προσδόκιμο ζωής της φυλής κυμαίνεται από 12 έως 15 χρόνια.

Η υγεία & ευεξία των Πουντλ

πουντλ (poodle)

Σε γενικές γραμμές, οι σκύλοι Πουντλ έχουν καλή υγεία. Ωστόσο, όπως και άλλες φυλές, είναι επιρρεπείς σε προβλήματα όπως η δυσπλασία ισχύων, ο καταρράκτης και η επιληψία. Ορισμένοι σκύλοι μάλιστα παρουσιάζουν και τάση για παχυσαρκία. Γι’ αυτό πρέπει να παρακολουθείτε ενδελεχώς τόσο την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων όσο και το βάρος τους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η καθημερινή φροντίδα του τριχώματός τους, έτσι ώστε να διατηρήσει την ποιότητα και τη λάμψη του.

Η Royal Canin, απαντώντας στις εξειδικευμένες διατροφικές ανάγκες της φυλής, δημιούργησε τις τροφές Poodle, στα πλαίσια της σειράς Breed Health Nutrition. Η τροφή Poodle Adult περιέχει θρεπτικές ουσίες που βοηθούν στη διατήρηση του μαλλιαρού τριχώματος τους. Χάρη στο ειδικά προσαρμοσμένο περιεχόμενό της, υποστηρίζει τη συνεχή ανάπτυξη της τρίχας τους. Η ειδικά διαμορφωμένη κροκέτα της τροφής εξασφαλίζει επίσης την καλή οδοντική τους υγεία, ενώ συμβάλλει στην διατήρηση του μυϊκού τους τόνου.

Ο σκύλος Πουντλ εξασφαλίζει μία καλή ζωή χάρη στον συνδυασμό καθημερινής φροντίδας και κατάλληλης διατροφής. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υγεία και την ευεξία του, συμβουλευτείτε τον έμπιστο κτηνίατρό σας.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο για τη φυλή «Πουντλ»;
Διαβάστε περισσότερα για τις φυλές σκύλων και τις ανάγκες τους στο νέο My Royal Canin Blog.

Πρόσφατα Άρθρα