Ροτβάιλερ (Rottweiler): Ο Ρωμαίος «λεγεωνάριος»

////Ροτβάιλερ (Rottweiler): Ο Ρωμαίος «λεγεωνάριος»

Ροτβάιλερ (Rottweiler): Ο Ρωμαίος «λεγεωνάριος»

2019-09-04T14:49:54+00:00 26/08/2019|
  • ροτβάιλερ (Rottweiler)

Ροτβάιλερ (Rottweiler), ένας σκύλος καλοσυνάτος και ήρεμος με αγάπη για τα παιδιά. Αυτά τα αφοσιωμένα και υπάκουα κατοικίδια έχουν πραγματική όρεξη για δουλειά. Θαρραλέα και σίγουρα για τον εαυτό τους, παραμένουν πάντα σε εγρήγορση με ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Εκτός από την στιβαρότητά τους, οι Ροτβάιλερ διαθέτουν και μία έμφυτη ευγένεια. Έτσι, σήμερα αποτελούν την δημοφιλέστερη φυλή σκύλων άμυνας παγκοσμίως, η οποία προσφέρει παράλληλα μία εξαιρετική συντροφιά στους ανθρώπους.

Η πολύπλευρη φύση των Ροτβάιλερ

ροτβάιλερ

Είναι γεγονός ότι οι Ροτβάιλερ αποτελούν μία από τις παλαιότερες φυλές του κόσμου. Το γενεαλογικό τους δέντρο φτάνει ως τους Ρωμαίους, τους οποίους και υπηρετούσαν ως φύλακες και προστάτες των κοπαδιών τους. Συνόδευαν τις περίφημες ρωμαϊκές λεγεώνες τους έως τις Άλπεις, προστατεύοντας τους άνδρες και καθοδηγώντας τα κοπάδια τους. Όταν οι λεγεωνάριοι έφτασαν στη μικρή νότια γερμανική πόλη Ροτβάιλ (Rottweil) της Γερμανίας, οι Ροτβάιλερ αναμίχθηκαν με τοπικές φυλές, δημιουργώντας διασταυρώσεις. Λόγω της φυσικής δύναμης της φυλής, οι ντόπιοι χασάπηδες τους υιοθέτησαν για να μεταφέρουν καρότσια με κρέατα και άλλα προϊόντα της αγοράς. Αργότερα, οι Ρότβάιλερ απέδειξαν την αξία τους και ως σκύλοι της αστυνομίας.

Ανθεκτικότητα & ελαστικότητα

Το προσδόκιμο ζωής τους κυμαίνεται από 10 έως 12 χρόνια. Είναι γεροδεμένοι και μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους, με ωραία μακριά πόδια. Με καλές αναλογίες, η συμπαγής, ενεργητική εμφάνισή τους υπονοεί δύναμη, ευκινησία και ανθεκτικότητα. Το ύψος του αρσενικού κυμαίνεται από 61 έως 68 εκατοστά, ενώ του θηλυκού 56 έως 63. Αντίστοιχα, το βάρος του αρσενικού είναι περίπου 50 κιλά, ενώ του θηλυκού 42. Το κεφάλι τους είναι φαρδύ με στιβαρό στέρνο και λαιμό. Τα μάτια τους είναι σκούρα, ενώ τα αυτιά τους πέφτουν προς τα κάτω. Το τρίχωμά τους είναι πυκνό, τραχύ και με υπόστρωμα, συνδυάζοντας μαύρο με καφέ.

Η υγεία & ευεξία των Ροτβάιλερ

Οι σκύλοι της φυλής Ροτβάιλερ είναι σε γενικές γραμμές υγιείς και δραστήριοι. Όπως και άλλες μεγαλόσωμες φυλές, έτσι και αυτοί είναι επιρρεπείς σε δυσπλασία ισχίου. Επίσης, κατά την διάρκεια της ζωής τους ενδέχεται να εμφανίσουν καρδιακές και οφθαλμικές παθήσεις. Γι’ αυτό, τόσο οι εκτροφείς τους όσο και οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες τους είναι σημαντικό να προσφέρουν στους σκύλους Ροτβάιλερ την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ευεξία των σκύλων της φυλής διαδραματίζει η άσκηση. Οι Ροτβάιλερ αγαπούν τόσο το περπάτημα όσο και το κολύμπι. Αυτή η μυώδης και αθλητική φυλή είναι σημαντικό να αθλείται σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να τους βοηθήσει να διατηρήσουν το ιδανικό βάρος τους.

Σε επίπεδο διατροφής, οι σκύλοι Ροτβάιλερ έχουν ανάγκη από διατροφή βασισμένη στην ηλικία και τις ανάγκες της φυλής τους. Μάλιστα, μερικοί από αυτούς έχουν τάσεις παχυσαρκίας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζετε το βάρος τους. Οι λιχουδιές είναι σημαντικές για την εκπαίδευσή τους, ωστόσο όταν προσφέρονται σε υπερβολικό βαθμό, ενδέχεται να προκαλέσουν παχυσαρκία. Η Royal Canin, γνωρίζοντας τις εξειδικευμένες διατροφικές ανάγκες της φυλής, δημιούργησε τις τροφές Rottweiler, στα πλαίσια της σειράς Breed Health Nutrition.

  • Η Rottweiler Junior για κουτάβια της φυλής έως 18 μηνών. Βοηθά στην υποστήριξη της ανάπτυξης των μυών και των οστών τους χάρη στο προσαρμοσμένο πρωτεϊνικό περιεχόμενο και τα κατάλληλα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου. Περιέχει επίσης L-καρνιτίνη.
  • Η Rottweiler Adult απευθύνεται σε ενήλικους σκύλος της φυλής Ροτβάιλερ. Περιέχει θρεπτικές ουσίες που βοηθούν στην υποστήριξη της καλής καρδιακής λειτουργίας. Επίσης συμβάλλει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενώ βοηθά στην υποστήριξη των υγιών οστών και αρθρώσεων. Μια κροκέτα αποκλειστικά σχεδιασμένη ώστε να βοηθά στη σύλληψη της τροφής από τον Rottweiler και να ενθαρρύνει τη μάσηση.

Ο σκύλος Ροτβάιλερ εξασφαλίζει μία καλή ζωή χάρη στον συνδυασμό καθημερινής φροντίδας και κατάλληλης διατροφής. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υγεία και την ευεξία του, συμβουλευτείτε τον έμπιστο κτηνίατρό σας.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο για τη φυλή «Ροτβάιλερ»;
Διαβάστε περισσότερα για τις φυλές σκύλων και τις ανάγκες τους στο νέο My Royal Canin Blog.

Πρόσφατα Άρθρα