Το τρίχωμα γάτας & η επιμελής φροντίδα του

//, Tips, Γάτα/Το τρίχωμα γάτας & η επιμελής φροντίδα του

Το τρίχωμα γάτας & η επιμελής φροντίδα του

2019-05-23T17:04:10+00:00 21/04/2019|
  • trixoma gatas

Το όμορφο & λαμπερό τρίχωμα γάτας αποτελεί ένδειξη καλής υγείας, καθώς και φροντίδας υψηλού επιπέδου από τον ιδιοκτήτη της. Πέρα όμως από το τυπικό σκέλος της διαδικασίας, πρόκειται και για μία απολαυστική συνήθεια που προσφέρει αμφίδρομη ευτυχία, τόσο σε σας όσο και στη νεαρή γάτα σας! Πώς όμως πρέπει να περιποιείστε το τρίχωμα της; Η Royal Canin, για να σας βοηθήσει στην προσπάθειά σας, συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Ξεκινήστε το βούρτσισμα της γάτας από νεαρή ηλικία

Καταρχάς, η νεαρή γάτα πρέπει να συνηθίσει στο βούρτσισμα το συντομότερο δυνατό. Σύντομα, η διαδικασία αυτή θα γίνει μία στιγμή συνεργασίας και κοινής ευχαρίστησης. Συνιστάται να ολοκληρώνετε την περιποίηση με αγκαλιές ή παιχνίδι.

Δώστε έμφαση στα δύσκολα σημεία του τριχώματος

Από κει και πέρα, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι η γλώσσα της μικρής γάτας δε μπορεί να φτάσει σημεία πίσω από τα αυτιά και το λαιμό. Πρόκειται για περιοχές επιρρεπείς σε κόμπους και γι’ αυτό απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Για να ολοκληρώσετε την περιποίηση, βουρτσίστε σε όλο το μήκος της ουράς. Μετά, δώστε περισσότερο όγκο στις τρίχες βουρτσίζοντας αντίθετα.

Εφαρμόστε τεχνικές βουρτσίσματος ανάλογα με το τρίχωμα γάτας

1. Για κοντό τρίχωμα γάτας

Το εβδομαδιαίο βούρτσισμα είναι αρκετό. Πριν το βούρτσισμα, μπορείτε να κάνετε μαλάξεις στο τρίχωμα αντίθετα προς την φορά των τριχών με ένα γάντι περιποίησης για να απομακρύνετε τις τρίχες που βρίσκονται στο τελογενές στάδιο ανάπτυξης (όπου αντικαθίστανται από νέες και πέφτουν) και να τονώσετε το δέρμα. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα, εάν είναι δυνατό με φυσική μεταξωτή τρίχα, για να αποφύγετε τη φθορά στο τρίχωμα της γάτας.

2. Για μεσαίο τρίχωμα γάτας & γάτες Persian

Ένα ολιγόλεπτο καθημερινό βούρτσισμα θα αποτρέψει το σχηματισμό κόμπων και θα αφαιρέσει τις βρωμιές. Μια μεγάλη μεταλλική χτένα είναι ό,τι καλύτερο γι’ αυτό.

Πάντα να χτενίζετε το γατάκι σας προς τη φορά και μετά αντίθετα από τη φορά που φυτρώνουν οι τρίχες προκειμένου να απομακρύνετε μαλακά τις τρίχες που πέφτουν και τους μικρούς κόμπους. Εάν ένας κόμπος επιμένει, καλύτερα να είστε ήπιοι και υπομονετικοί. Μην τραβάτε έντονα, γιατί ενδέχεται να αφαιρεθεί μάζα από τρίχες.

Προσοχή με τις χτένες! Σε σύγκριση με τις βούρτσες, οι χτένες εισχωρούν πιο βαθιά στο τρίχωμα γάτας, αυξάνοντας τον κίνδυνο ερεθισμού του δέρματός της. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να επιλέγετε προσεχτικά τη χτένα σας.

Εντατική φροντίδα σε περιόδους τριχόρροιας

Την άνοιξη και το καλοκαίρι απαιτείται περισσότερο βούρτσισμα και εντατική φροντίδα με ένα λαστιχένιο γάντι για μασάζ προκειμένου να απομακρύνετε τις τρίχες που πέφτουν ευκολότερα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα πανί από δέρμα.

Καταπολεμήστε τα τριχοβεζοάρια με τακτικό βούρτσισμα

τρίχωμα γάτας

Η υγεία της γάτας περνά μέσα από το τακτικό βούρτσισμα του τριχώματός της. Χάρη σε αυτή την διαδικασία, αφαιρούμε τις τρίχες που φυσιολογικά πέφτουν, εμποδίζοντας έτσι τη γάτα μας από το να τις καταπιεί. Το έντονο γλείψιμο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την κατάποση πολλών τριχών και το σχηματισμό τριχοβεζοαρίων, τις γνωστές μας τριχόμπαλες, στο στομάχι της. Τα τριχοβεζοάρια μπορεί να προκαλέσουν εμετούς και, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, έμφραξη της πεπτικής οδού.

Προσοχή! Στην περίπτωση λοιπόν που η γάτα σας αντιμετωπίσει πρόβλημα με τριχοβεζοάρια ή άλλο πρόβλημα υγείας, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας και να αναζητήσετε τη συμβουλή του.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο με θέμα το τρίχωμα γάτας;
Διαβάστε περισσότερα εξειδικευμένα άρθρα για τη γάτα στο νέο ενημερωτικό blog της Royal Canin.

Πρόσφατα Άρθρα