Τσιουάουα (Chihuahua): Μικρόσωμος σκύλος με δυναμικό χαρακτήρα!

////Τσιουάουα (Chihuahua): Μικρόσωμος σκύλος με δυναμικό χαρακτήρα!

Τσιουάουα (Chihuahua): Μικρόσωμος σκύλος με δυναμικό χαρακτήρα!

2019-07-16T13:43:58+00:00 13/06/2019|
  • tsiouaoua 1

Τσιουάουα (Chihuahua), η μικρότερη σε μέγεθος φυλή σκύλων που έχει ποτέ ανατραφεί από τον άνθρωπο. Βασικά χαρακτηριστικά της είναι η ταχύτητα, η ευφυία και η θαρραλέα της προσωπικότητα – θέλει να έχει πάντα την «τελευταία λέξη», ακόμα και όταν έρχεται αντιμέτωπη με σκύλους πολύ μεγαλύτερους σε μέγεθος από εκείνη. Πιστή και αφοσιωμένη στον άνθρωπό της, αποτελεί ιδανικό σκύλο συντροφιάς, γι’ αυτό και η δημοτικότητά της αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η προέλευση της φυλής Τσιουάουα

τσιουάουα

Πρόκειται για μία από τις πιο παλιές φυλές που έχουν ποτέ καταγραφεί. Οστά σκύλων με τις αναλογίες των σημερινών Τσιουάουα βρέθηκαν στις πυραμίδες της Τσόλουλα (Cholula) στην πόλη Πουέμπλα (Puebla) του Μεξικού. Πριν εξημερωθεί από τους Τολτέκους, ανάμεσα στον 10ο και τον 13ο αιώνα, ζούσε στα δάση της ομώνυμης πολιτείας του Μεξικού, απ’ όπου και πήρε το όνομά της. Αρκετοί πιστεύουν ότι η φυλή Τσιουάουα έχει διασταυρωθεί με κινέζικους σκύλους που έφεραν στο Μεξικό οι Κονκισταδόροι, οι Ισπανοί κατακτητές του.

Οι σκύλοι Τσιουάουα & τα χαρακτηριστικά τους

Υπάρχουν δύο ξεχωριστές παραλλαγές της φυλής: το κοντότριχο Τσιουάουα και το μακρύτριχο Τσιουάουα, κάθε μία με την δική της διακριτή ιδιοσυγκρασία. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ανθρωποκεντρική φυλή σκύλων η οποία αφοσιώνεται αποκλειστικά στον άνθρωπό της.

Το χαρακτηριστικό κεφάλι των Τσιουάουα, εξαιρετικά ισορροπημένο σε αναλογίες, έχει το σχήμα μήλου. Τα αυτιά τους είναι μεγάλα, σηκωμένα και ορθάνοιχτα, με στρογγυλεμένες άκρες. Το σώμα τους είναι συμπαγές, με κοντή σταθερή πλάτη. Το βάρος του ακόμα και μετά την ενηλικίωση δεν ξεπερνά τα 3 κιλά. Το προσδόκιμο ζωής για ένα υγιές Τσιουάουα κυμαίνεται ανάμεσα στα 14 και 18 χρόνια.

Λόγω του μικρού μεγέθους και της εύθραυστης κατασκευής τους, είναι σημαντικό να τυγχάνουν προσεκτικής μεταχείρισης από τα παιδιά. Το ταμπεραμέντο των σκύλων αυτών διαφέρει από Τσιουάουα σε Τσιουάουα, γι’ αυτό και η εκπαίδευσή τους αποτελεί πρόκληση.

Υγεία & ευζωία των σκύλων Τσιουάουα

τσιουάουα

Η πλειοψηφία των σκύλων της φυλής χαίρει άκρας υγείας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να παρουσιάσουν προβλήματα στα μάτια ή καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, η υγιεινή των δοντιών ενός Τσιουάουα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η συγκεκριμένη φυλή παρουσιάζει ευαισθησία σε παθήσεις των δοντιών και των ούλων.

Η Royal Canin, απαντώντας στις εξειδικευμένες ανάγκες των Τσιουάουα, δημιούργησε τις τροφές Chihuahua, στα πλαίσια της σειράς Breed Health Nutrition. Πρόκειται για τις τροφές:

CHIHUAHUA JUNIOR για σκύλους έως 8 μηνών. Αυτή  η τροφή προσφέρει στους σκύλους της φυλής ένα ιδανικό ξεκίνημα στη ζωή τους, υποστηρίζοντας την φυσική άμυνα του οργανισμού τους.

CHIHUAHUA ADULT για σκύλους άνω των 8 μηνών. Πρόκειται για μία πλήρη τροφή για ενήλικες και ώριμους σκύλους Τσιουάουα, με κροκέτα προσαρμοσμένη στη μικροσκοπική σιαγόνα τους. Είναι φτιαγμένη για να ικανοποιεί πλήρως την όρεξή τους χάρη στην αποκλειστική φόρμουλα και τα επιλεγμένα αρώματά της.  Επιπλέον, συμβάλλει και στην οδοντική υγεία των Τσιουάουα, μειώνοντας το σχηματισμό πέτρας, χάρη στους χηλικούς παράγοντες που δεσμεύουν το ασβέστιο του σάλιου.

Σχετικά με την περιποίηση του τριχώματος του Τσιουάουα, αυτή διαφέρει ανάλογα με το αν είναι μακρύτριχο ή κοντότριχο. Το μακρύ χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα, ενώ το κοντό περιστασιακό. Επίσης, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά την καθαριότητα των αυτιών και τα νύχια του, συμβάλλοντας έτσι στην καλή υγεία του. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υγεία, τη φροντίδα και την διατροφή του κατοικίδιού σας, επικοινωνήστε με τον έμπιστο κτηνίατρό σας. Εκείνος θα σας προσφέρει τις εξειδικευμένες συμβουλές που χρειάζεστε για τη σωστή ανάπτυξή του.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο για τη φυλή Τσιουάουα;
Διαβάστε περισσότερα για τις φυλές σκύλων και τις ανάγκες τους στο νέο My Royal Canin Blog.

Πρόσφατα Άρθρα