Αυστραλιανός Ποιμενικός (Australian Shepherd): Ένα αστέρι ανατέλλει!

////Αυστραλιανός Ποιμενικός (Australian Shepherd): Ένα αστέρι ανατέλλει!

Αυστραλιανός Ποιμενικός (Australian Shepherd): Ένα αστέρι ανατέλλει!

2019-10-04T12:10:01+00:00 04/10/2019|
  • αυστραλιανός ποιμενικός

Αυστραλιανός Ποιμενικός (Australian Shepherd), η αγαπημένη φυλή σκύλων των Καουμπόι, λόγω της ικανότητάς της να καθοδηγεί τα κοπάδια στα ράντσα της Αμερικανικής Επαρχίας. Αν και το όνομά της υποδηλώνει προέλευση από την Αυστραλία, οι θεωρίες για την καταγωγή της είναι πολλές και ποικίλουν. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η ανάπτυξη της με τα χαρακτηριστικά που ξέρουμε σήμερα, πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σκύλοι της φυλής απέκτησαν το όνομά τους τον 19ο αιώνα, όταν και μεταφέρθηκαν από την Αυστραλία στις Η.Π.Α από Βάσκους βοσκούς. Από κει και πέρα, η δημοτικότητά της απογειώθηκε μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μαζί με η φήμη των Καουμπόι, καθώς το κοινό ανακάλυπτε το ξεχωριστό στιλ ιππασίας και το lifestyle τους μέσα από τα ροντέο, του αγώνες ιππασίας και τα αφιερώματα της τηλεόρασης.

Ο Αυστραλιανός Ποιμενικός και οι αρετές του

αυστραλιανός ποιμενικός

Οι Αυστραλιανοί Ποιμενικοί ξεχωρίζουν τόσο για την ευφυία τους όσο και το ένστικτο φύλακα που διαθέτουν. Αυτοί οι πιστοί σύντροφοι είναι γεμάτοι από ζωή, με αντοχή να δουλεύουν όλη μέρα. Είναι συγκεντρωμένοι στην εργασία τους, προσαρμόζονται σε κάθε περιβάλλον και βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση. Λόγω του ήπιου χαρακτήρα και της έμφυτης ευγένειάς τους δε συνηθίζουν να μπαίνουν σε… καυγάδες. Με τους ξένους ωστόσο, συμπεριφέρονται με σχετική επιφυλακτικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις μέρες μας διαπρέπουν και στα αθλήματα σκύλων, ειδικά μάλιστα σε εκείνα που απαιτούν ευκινησία και υπακοή.

Τα χαρακτηριστικά του Αυστραλιανού Ποιμενικού

Σκύλος μεσαίου μεγέθους, ο Αυστραλιανός Ποιμενικός ξεχωρίζει για τις ιδανικές αναλογίες του. Οι σκύλοι της φυλής διαθέτουν σώμα στιβαρό και μυώδες. Το τρίχωμά τους είναι μεσαίου μήκους, ενώ τα χρώματά του ποικίλουν. Το ύψος του αρσενικού κυμαίνεται από 51 έως 59 εκατοστά, ενώ του θηλυκού από 46 έως 53 εκατοστά. Το ιδανικό βάρος τους, ανεξαρτήτως φύλου, προσδιορίζεται από 20 έως 25 κιλά. Το προσδόκιμο ζωής τους υπολογίζεται από 12 έως 15 χρόνια.

Η υγεία και η ευζωία του Αυστραλιανού Ποιμενικού

αυστραλιανός ποιμενικός

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μία εξαιρετικά υγιή φυλή σκύλων. Κάθε υπεύθυνος εκτροφέας οφείλει να ελέγχει τους σκύλους της για δυσπλασία του ισχίου, επιληψία, καταρράκτη και άλλες χρόνιες παθήσεις. Τα αυτιά τους πρέπει να καθαρίζονται τακτικά, ενώ εξαιρετικής σημασίας για την υγιεινή τους είναι και το βούρτσισμα των δοντιών. Ένας Αυστραλιανός Ποιμενικός δεν έχει υψηλές απαιτήσεις για περιποίηση του τριχώματός του – δύο φορές το χρόνο αρκούν.

Όσον αφορά τις διατροφικές ανάγκες του Αυστραλιανού Ποιμενικού, η Royal Canin απαντά σε αυτές με τις τροφές MEDIUM, στα πλαίσια της σειράς Size Health Nutrition. Συγκεκριμένα:

  • H Medium Starter για μέχρι 2 μηνών, χάρη σε έναν αποκλειστικό συνδυασμό διατροφικών στοιχείων που υπάρχουν στο μητρικό γάλα, συμβάλλει ενεργά στην υποστήριξη της πεπτικής υγείας και της φυσικής άμυνας του κουταβιού.
  • Η Medium Puppy, χάρη στο πατενταρισμένο σύμπλεγμα αντιοξειδωτικών και βιταμίνης Ε, συμβάλλει στην υποστήριξη των φυσικών αμυνών των κουταβιών.
  • Η Medium Adult, για σκύλους 12 μηνών έως 7 ετών, ικανοποιεί πλήρως την όρεξή τους και επιτυγχάνει την διατήρηση του ιδανικού τους βάρους.
  • Η Medium Adult 7+, καταπολεμά αποτελεσματικά τα πρώτα σημάδια γήρανσης του Αυστραλιανού Ποιμενικού άνω των 7 ετών.
  • Η Medium Ageing 10+ υποστηρίζει την υγιή γήρανση των Αυστραλιανών Ποιμενικών. Χάρη στην ειδική της σύνθεση, συμβάλλει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αυστραλιανός Ποιμενικός, όπως και κάθε φυλή σκύλου, χρειάζεται την κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα. Απευθυνθείτε στον έμπιστο κτηνίατρό σας και εξασφαλίστε την υγεία και την ευεξία του, καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο για τη φυλή «Αυστραλιανός Ποιμενικός»;
Διαβάστε περισσότερα για τις φυλές σκύλων και τις ανάγκες τους στο My Royal Canin Blog.

Πρόσφατα Άρθρα