Γάτες και συμπεριφορά: Μάθετε τα πάντα

//, Γατάκι, Υγιεινή, Tips, Γάτα/Γάτες και συμπεριφορά: Μάθετε τα πάντα

Γάτες και συμπεριφορά: Μάθετε τα πάντα

2019-05-08T13:58:23+00:00 28/02/2019|
  • gates kai simperifora 1

Πώς μπορείτε να κατανοήσετε τις γάτες και τη συμπεριφορά τους; Για να συμβιώσετε αρμονικά μαζί τους, πρέπει να κατανοήσετε ορισμένες βασικές παραμέτρους που διαμορφώνουν τη συμπεριφορά τους όπως: α) η οργάνωση της περιοχής τους β) η καθημερινότητά τους και γ) οι βασικές τους ανησυχίες. Μόλις η νεαρή γάτα προσδιορίσει, οργανώσει και οριοθετήσει την περιοχή της, τόσο περισσότερο χρόνο θα κοιμάται. Τις ώρες που θα παραμένει ξύπνια, οι βασικές της ασχολίες θα είναι να παίζει, να κυνηγά, να τρώει και να σας κάνει να… την αγκαλιάζετε.

Συμπεριφορά γάτας & οργάνωση της περιοχής της

γάτες και συμπεριφορά

Η περιοχή της γάτας είναι αποκλειστική και η ποιότητά της πιο σημαντική από το μέγεθός της. Στην εξοχή, οι γάτες μπορούν να καταλάβουν μία περιοχή ακτίνας 50m γύρω από το σπίτι. Το πεδίο δράσης, ωστόσο, μπορεί να φτάσει και το 1km. Η περιοχή μιας θηλυκής γάτας μπορεί να φτάσει έως και τα 10 στρέμματα και μιας αρσενικής έως και τα 100 στρέμματα. Στην πόλη, δέκα γάτες μπορεί να μοιράζονται 3 στρέμματα, με την προϋπόθεση ότι οι περιοχές τους δεν συμπίπτουν. Ανάλογα με το πού μένετε (ένα σπίτι στην εξοχή ή ένα διαμέρισμα στην πόλη) η περιοχή της γάτας σας θα συμπίπτει με το σπίτι σας και το άμεσο περιβάλλον του, όλο το σπίτι σας ή ένα μόνο δωμάτιο. Σε κάθε περίπτωση, η γάτα θα προτιμά ένα τέλεια οργανωμένο, επιπλωμένο στούντιο 35m2, που προσφέρει πολλές ευκαιρίες για παιχνίδι, δραστηριότητες σκαρφαλώματος και κρυψώνες, από έναν ανοιχτό χώρο 200m2 χωρίς έπιπλα και κρυψώνες.

Η νεαρή γάτα σας θα οργανώσει τη ζωή της στο σπίτι σας σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές. Σεβαστείτε αυτή την οργάνωση και μη παρεμβαίνετε σε αυτή. Σε διαφορετική περίπτωση, οι γάτες εμφανίζουν ακόμα και διαταραχές στη συμπεριφορά τους.

  • Χώρος φαγητού

Αυτός ο χώρος πρέπει να είναι διαφορετικός από το χώρο όπου βρίσκεται το δοχείο άμμου υγιεινής και από το δικό σας χώρο φαγητού. Μην τοποθετείτε τα πιάτα φαγητού της γάτας στην τραπεζαρία σας γιατί μπορεί να μπερδέψει το πιάτο σας με το δικό της και να έρθει στο τραπέζι παρακαλώντας.

  • Χώρος ξεκούρασης

Οι χώροι ξεκούρασης της γάτας αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με τον ήλιο και τις πηγές θερμότητας που αναζητά (καλοριφέρ, τζάκι, περβάζι παραθύρου, κ.λπ.). Τοποθετήστε το καλάθι της γάτας σας σε έναν από αυτούς τους χώρους αλλά όχι μακριά από το καθιστικό σας γιατί, παρά τα φαινόμενα, οι γάτες αναζητούν να είναι κοντά με τα αφεντικά τους.

  • Χώρος υγιεινής

Ο χώρος αυτός πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμος από τη νεαρή γάτα σας ανά πάσα στιγμή, μακριά από τα πιάτα με την τροφή και το καθιστικό σας. Μια εσοχή ή μια γωνία σε κάποιο δωμάτιο μακριά από τους διαδρόμους θα μειώσει την ενόχληση.

  • Χώρος παιχνιδιού

Είναι ο μεγαλύτερος χώρος και χρησιμοποιείται για διαβίωση και ανάπαυση. Πρέπει να είναι ένας χώρος όπου η νεαρή γάτα μπορεί να τρέξει και να φτάσει σε ψηλά σημεία (τραπέζια, ντουλάπες, ράφια, πολυθρόνες κ.λπ.). Οι γάτες λατρεύουν να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το πρόσωπο του αφεντικού τους. Μπορούν να τρίβονται επάνω σας σαν να ήσασταν μια άλλη γάτα.

Tip: Οι νεαρές γάτες λατρεύουν να βρίσκονται στα ψηλά. Εάν το σπίτι σας δε διαθέτει ασφαλή σημεία που βρίσκονται ψηλά, δοκιμάστε να δημιουργήσετε μερικά τροποποιώντας ελαφρά το περιβάλλον σας ή αγοράζοντας ένα cat tree.

Ύπνος, παιχνίδι & κυνήγι διαμορφώνουν τη συμπεριφορά της γάτας

γάτες και συμπεριφορά

  • Αφήστε τη γάτα σας να κοιμηθεί

Ο ύπνος είναι σημαντική δραστηριότητα για τη νεαρή γάτα. Αφήστε τη λοιπόν να κοιμάται, καθώς κατά την διάρκειά του εκκρίνονται ορμόνες απαραίτητες για την ανάπτυξή της. Καθώς… ονειρεύεται, η γάτα σας θα εναλλάσσει μεταξύ ελαφρύ και βαθύ ύπνου ή παράδοξου ύπνου. Γενικά, οι γάτες νεαρής ηλικίας ονειρεύονται περίπου κατά το 20 έως 25% της συνολικής διάρκειας του ύπνου τους.

Από δύο μηνών, η συνήθεια του ύπνου θα αλλάζει σταδιακά σε αυτή της ενήλικης γάτας, δηλαδή περίπου 13-16 ώρες ημερησίως, σε διάφορα διαστήματα. Κατά τη φάση του ελαφρύ ύπνου, η γάτα σας απλά κοιμάται και παραμένει σε επαγρύπνηση στον παραμικρό θόρυβο. Ο ελαφρύς ύπνος συνήθως ακολουθείται από ένα κύκλο βαθύ ύπνου κατά την διάρκεια του οποίου η νεαρή γάτα νιώθει εντελώς ξεκούραστη.

  • Παιχνίδι και άσκηση

Η άσκηση είναι σημαντική για την ευημερία της μικρής γάτας σας. Το παιχνίδι θα διοχετεύσει την ενέργειά της, όχι σε… ζημιές στο χώρο σας, αλλά στην τόνωση των μυών της. Οι αγαπημένες της ασκήσεις είναι αυτές που την ενθαρρύνουν να σκαρφαλώνει, να κουρνιάζει, να πηδάει, να ακονίζει τα νύχια της και να παίζει με αντικείμενα που κρέμονται ή μετακινούνται με κύλιση (μπαλάκια από χαρτί, ποντίκια από συνθετική γούνα, σκληρή μπάλα με κουδουνάκι κ.λπ.). Το παιχνίδι και το κυνήγι είναι δύο στενά συνδεδεμένες δραστηριότητες για τις γάτες, μιας και τα περισσότερα παιχνίδια είναι παρόμοια με τις δραστηριότητες του κυνηγιού: το παιχνίδι συχνά παριστάνει το θήραμα. Επομένως, προσέχετε να μην θεωρήσει η γάτα σας ως παιχνίδι το χέρι σας.

  • Κυνήγι

Για τις γάτες, ο χώρος του παιχνιδιού δεν περιλαμβάνει μόνο το σπίτι σας, αλλά και τα σπίτια των… γειτόνων! Ωστόσο, το κυνηγετικό τους ένστικτο μπορεί τις βάλει σε «μπελάδες» – οι γάτες ενδέχεται να προκαλέσουν φυσικές ζημιές στο χώρο. Επίσης, το ένστικτο αυτό προκαλεί στις γάτες συμπεριφορά επιθετική προς τα κινούμενα χέρια και πόδια σας… Από την δική σας πλευρά, ο ρόλος σας ως υπεύθυνου ιδιοκτήτη είναι να μάθετε στη γάτα ότι μία τέτοιου είδους συμπεριφορά είναι απαράδεκτη. Γι’ αυτό χρειάζεται να τις επιπλήξετε με τρόπο ήρεμο και ανένδοτο γι’ αυτά τα παιχνίδια.

Προσοχή: Το γατάκι μπορεί να μολυνθεί με σκουλήκια από το θήραμά του, ειδικά από τα ποντίκια. Να ελέγχετε το βάρος και τη γενική του κατάσταση τακτικά. Εάν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο για τις γάτες και τη συμπεριφορά τους;
Διαβάστε περισσότερα εξειδικευμένα άρθρα για τη γάτα στο νέο ενημερωτικό blog της Royal Canin.

Πρόσφατα Άρθρα