Καλή συμπεριφορά σκύλου: 10 πολύτιμα tips

//, Ανάπτυξη, Σκύλος, Κουτάβι, Tips/Καλή συμπεριφορά σκύλου: 10 πολύτιμα tips

Καλή συμπεριφορά σκύλου: 10 πολύτιμα tips

2019-05-08T14:07:56+00:00 30/03/2019|
  • simperifora skilou 3

Συμπεριφορά σκύλου, ένας βασικός παράγοντας για μία σχέση βασισμένη στο σεβασμό. Το κουτάβι σας, από τη στιγμή που θα φτάσει στο νέο του σπίτι, χρειάζεται να μάθει να σας γνωρίζει και να σας σέβεται ως αφεντικό του.

Εσείς, από την πλευρά σας είναι σημαντικό να σέβεστε τη φύση του σκύλου, έτσι ώστε να ζήσετε ευτυχισμένοι, μαζί!

Για να αποκτήσει το κουτάβι σας καλές… συνήθειες, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις 10 συμβουλές μας.

1. Συμπεριφορά σκύλου: «χτίζεται» σε νεαρή ηλικία

Συνηθίστε το κουτάβι σας στη φροντίδα της υγιεινής, το μπάνιο, τα ταξίδια με το αυτοκίνητο και σ’ όλες εκείνες τις δραστηριότητες που θα είναι δύσκολο να μάθει ως ενήλικος.

2. «Καθαρές» εντολές με δυνατή φωνή

Πρόκειται για μία πολύτιμη συμβουλή που θα θέσει τις βάσεις για τη σωστή συμπεριφορά του σκύλου. Φωνάζετε το κουτάβι σας με το όνομά του, καθαρά και με ήπιο τόνο φωνής, όποτε του δίνετε μία εντολή. Επιβραβεύετε με χάδια όταν υπακούει.

3. Εξοικειώστε το κατοικίδιο με το περιλαίμιο (κολάρο) & τον οδηγό (λουρί)

Η συμπεριφορά σκύλου θέλει… κολάρο και λουρί. Μάθετε στο κατοικίδιο να τα φορά και να περπατά με αυτά από την ηλικία των 3 μηνών, με μικρά μαθήματα εκπαίδευσης στο σπίτι. Αν τραβά το λουρί, δοκιμάστε δυο σύντομα, απότομα τραβήγματα για να το επαναφέρετε.

Προσοχή: Μην τιμωρείτε ποτέ ένα σκύλο με το λουρί, καθώς πρέπει να το συνδέσει μόνο με την ευχαρίστηση του περιπάτου, όχι με τιμωρία.

4. Τοποθέτηση microchip

Η τοποθέτηση του αποτελεί μια πράξη φροντίδας, υπευθυνότητας και προστασίας του ζώου σας. Σε κάθε περίπτωση, το microchip θα βοηθήσει στην ασφάλεια του ζώου στην περίπτωση που χαθεί, καθώς τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του δε χάνονται ποτέ από αυτό. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

5. Αλλαγή τροφής

συμπεριφορά σκύλου

Μαζί με την υιοθεσία του κουταβιού, αναλαμβάνετε και την ευθύνη της διατροφής του. Στην αρχή, μην προχωρήσετε άμεσα σε αλλαγές. Αφήστε το πρώτα να εξοικειωθεί με το νέο του σπίτι και στη συνέχεια αλλάξτε σταδιακά την τροφή του. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε τόσο το άσκοπο στρες του όσο και τις πεπτικές διαταραχές.

6. Σκύλος «μόνος στο σπίτι»

Από την αρχή, μάθετε στο σκύλο σας να μένει μόνος, ξεκινώντας με λίγα λεπτά κάθε μέρα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να εξοικειωθεί με την απουσία των ιδιοκτητών του. Οι σκύλοι δεν έχουν την ίδια αίσθηση του χρόνου με μας.

7. Μην αφήνετε ασυνόδευτο σκύλο στο αυτοκίνητο

Ποτέ μην τον αφήνετε κλεισμένο μέσα στο αυτοκίνητο, λόγω του κινδύνου θερμοπληξίας. Ανεξαρτήτως καιρού, η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει πολύ γρήγορα σε επικίνδυνα επίπεδα.

8. Αποφύγετε μακρινούς περιπάτους μέχρι να μεγαλώσει

Όταν το κουτάβι σας είναι ακόμη νεαρό, αποφύγετε τους μακρινούς περιπάτους και την υπερβολική άσκηση, ειδικότερα τα άλματα. Στις μικρές ηλικίες, ο σκελετός των κουταβιών είναι ακόμα ευαίσθητος και οι μύες τους δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Αρκετές βόλτες των 10 λεπτών είναι ό,τι καλύτερο για αρχή.

9. Η συμπεριφορά σκύλου χτίζεται με… «ΟΧΙ»

Κάθε φορά που απαγορεύετε κάτι στο σκύλο, να παραμένετε πάντα συνεπείς στις απαγορεύσεις σας. Ο σκύλος δε μπορεί να αντιληφθεί γιατί κάτι επιτρέπεται τη μία μέρα και όχι την επόμενη. Μιλήστε με όλα τα μέλη της οικογένειας, έτσι ώστε να τηρούν την ίδια στάση με σας. Έτσι, ο σκύλος θα μάθει να υπακούει στις απαγορεύσεις.

+1.   Ο ρόλος της κοινωνικοποίησης στη συμπεριφορά σκύλου

yorkshire terrier

Συμπεριλάβετε το κουτάβι στη ζωή της οικογένειας όσο το δυνατόν περισσότερο. Πηγαίνετε μαζί στο πάρκο προκειμένου να ανακαλύψει τον κόσμο και να γίνει κοινωνικό. Έτσι η συμπεριφορά του σκύλου θα αναπτυχθεί ομαλά.

Προσοχή: Πριν την πρώτη σας βόλτα στο πάρκο, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Έτσι, θα είστε σίγουροι ότι το κουτάβι σας είναι πραγματικά έτοιμο να προσαρμοστεί στα νέα ερεθίσματα.

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο μας για την συμπεριφορά σκύλου;
Διαβάστε περισσότερα άρθρα για το σκύλο & τη γάτα στο νέο μας blog.

Πρόσφατα Άρθρα