Σιχ Τσου (Shih Tzu): Το λουλούδι του Θιβέτ

////Σιχ Τσου (Shih Tzu): Το λουλούδι του Θιβέτ

Σιχ Τσου (Shih Tzu): Το λουλούδι του Θιβέτ

2019-07-16T13:29:45+00:00 05/06/2019|
  • sih tsou 1

Σιχ Τσου (Shih Tzu), μία μικρόσωμη φυλή σκύλων με καταγωγή από το Θιβέτ. Ξεχωρίζει τόσο για τη χαρούμενη, παιχνιδιάρικη, φιλική και ανεξάρτητη προσωπικότητά της όσο και για την εντυπωσιακή της εμφάνιση με το χαρακτηριστικό μακρύ τρίχωμα.

Παρά το γεγονός ότι το όνομά της μεταφράζεται ως «μικρό λιοντάρι», ο χαρακτήρας της είναι ιδιαίτερα ήρεμος και στοργικός. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία, οι σκύλοι Σιχ Τσου εξελίσσονται σε εξαιρετικά οικογενειακά κατοικίδια, ιδανικά για παιδιά. Σε κάθε περίπτωση, έχουν σημαντική ανάγκη από ανθρώπινη επαφή, ενώ δεν τους αρέσει να μένουν μόνοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο πιο διάσημος σκύλος από το Θιβέτ

σιχ τσου

Οι ρίζες των Σιχ Τσου εντοπίζονται στο Θιβέτ. Ωστόσο, η φυλή αναπτύχθηκε στην Κίνα, όπου σκύλοι σαν αυτούς ζούσαν στα αυτοκρατορικά παλάτια.  Όταν η Κίνα έγινε δημοκρατία το 1912, οι σκύλοι αυτοί βρήκαν σταδιακά τον δρόμο τους για την δύση. Η  πρώτη καταγεγραμμένη εξαγωγή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιήθηκε το 1931, ενώ η επίσημη αναγνώρισή της από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο μόλις το 1969. Παρά το γεγονός ότι ο Σιχ Τσου αποτελεί τη νεότερη από τις θιβετιανές φυλές, έχει καταφέρει να γίνει η πιο δημοφιλής από αυτές σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Χαρακτηριστικά της φυλής Σιχ Τσου

Το προσδόκιμο ζωής των Σιχ Τσου κυμαίνεται από 11 έως 16 χρόνια. Το ύψος τους φτάνει έως τα 27 εκατοστά, ενώ το βάρος τους κυμαίνεται από 4.5 έως 8 κιλά. Το πιο εμβληματικό χαρακτηριστικό τους δεν είναι άλλο από το φαρδύ στρογγυλό κεφάλι τους με το πυκνό και μακρύ τρίχωμα που τα κάνει να μοιάζουν με χρυσάνθεμα. Τα μάτια του είναι στρογγυλά, σκουρόχρωμα και σε απόσταση μεταξύ τους.

Η υγεία και ευζωία των Σιχ Τσου

σιχ τσου

Ο Σιχ Τσου αποτελεί έναν ανθεκτικό σκύλο από πλευράς υγείας. Ωστόσο, λόγω του πλούσιου τριχώματός του, χρειάζεται καθημερινή περιποίηση, ενώ δεν πρέπει να εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, λόγω της μικρής γνάθου του, έχει ανάγκη από ειδικά προσαρμοσμένες κροκέτες. Η Royal Canin, απαντώντας στις ανάγκες της φυλής, δημιούργησε τις τροφές Shih Tzu Junior & Shih Tzu Adult στα πλαίσια της σειράς Breed Health Nutrition. Οι αποκλειστικές κροκέτες τους είναι σχεδιασμένες με βάση τις ιδιαιτερότητες της βραχυκέφαλης σιαγόνας των Σιχ Τσου, διευκολύνοντας τη σύλληψη τροφής και ενθαρρύνοντας τη μάσηση.

  • Η Shih Tzu Junior για σκύλους της φυλής έως 10 μηνών υποστηρίζει την υγείας του δέρματος και τη θρέψη του τριχώματος τους. Επιπλέον, βοηθά στην υποστήριξη των φυσικών αμυνών του κουταβιού Σιχ Τσου.
  • Η Shih Tzu Adult απευθύνεται σε ενήλικες σκύλους της φυλής (άνω των 10 μηνών). Η ειδική της σύνθεση επιλέχθηκε βάσει των διατροφικών αναγκών αυτής της μικρόσωμης φυλής σκύλων. Εκτός από το δέρμα και το τρίχωμα, συμβάλλει επίσης στην καλή πεπτική υγεία του κατοικίδιου. Επίσης, προάγει την οδοντική υγεία τους, μειώνοντας το σχηματισμό πέτρας χάρη στους χηλικούς παράγοντες ασβεστίου

Σε κάθε περίπτωση, οι σκύλοι της φυλής Σιχ Τσου είναι σημαντικό να πραγματοποιούν τις τακτικές τους επισκέψεις στον κτηνίατρο. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζεται πλήρως η καλή υγεία και η ευεξία τους.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο για τη φυλή Σιχ Τσου;
Διαβάστε περισσότερα για τις φυλές σκύλων και τις ανάγκες τους στο νέο My Royal Canin Blog.

Πρόσφατα Άρθρα